Fókuszban a digitális tanári életutak

2019.12.16.
Fókuszban a digitális tanári életutak
Mitől hatékony a digitális eszközökkel támogatott tanulás és tanítás? Kik és hogyan használják? Mire készít fel a Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatásmódszertani szaktanácsadó képzése? Ilyen kérdésekkel a középpontban, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar idén is megrendezte hagyományos Digitális Tér Konferenciáját.

Az ELTE PPK, a Tempus Közalapítvány és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete közös, a digitális oktatás kérdéseire koncentráló konferenciáját idén november 30-án rendezték meg. Közel 300-an látogattak el az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karra, hogy a témával kapcsolatban szakmai előadásokat és a tapasztalatokról beszámolókat hallgassanak meg. A 2019-es Digitális Tér konferencia különlegessége volt, hogy fókuszában maga a pedagógus állt. Célok, innovatív szemlélet, nyitottság a folyamatos szakmai fejlődésre, motivációk, kudarcok és minden más, ami a digitális technológia használatával kapcsolatban felmerülhet.

A konferenciát Rónay Zoltán, az ELTE PPK oktatási dékánhelyettese nyitotta meg, majd Gyarmathy Éva (MTA) és Bereczki Enikő Orsolya (ELTE PPK Neveléstudományi Intézet) inspiráló plenáris előadásai világítottak rá a világban zajló változások oktatási vonatkozásaira és arra is, hogy a digitális technológiával támogatott pedagógiai munka hogyan segíti a tanulókat a változásokra való felkészülésben. A délelőtti sáv kerekasztalánál

új utakon járó gyakorló pedagógusok beszélgettek sikerekről és kudarcokról. 

Közülük néhányan a tanulást valóban hatékonyan támogató információs és kommunikációs technológiai (IKT-) megoldásokat magukban foglaló projektterveikkel, óravázlataikkal a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjtemény pályázatának díját is megkapták, a díjakat Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója adta át.

A díjazott és az oklevéllel elismert módszertani ötletek megtalálhatók a Tempus Közalapítvány Tudástárában, ahol az uniós Erasmus+ program támogatásával megvalósított tanári tanulmányutak és külföldi képzések során elsajátított több száz módszertani ötlet között is böngészhetnek az érdeklődők.

A délutáni szekciókban saját projektjeiket, életútjukat, jó gyakorlataikat mutatták be az előadók, és bemutatkozott a „Digitális technológiával támogatott tanulás és tanítás” kurzus is, amelyről Bereczki Enikő Orsolya, Misley Helga és Rausch Attila, a Neveléstudományi Intézet oktatói a vadonatúj, ezúttal teltházas, Kazinczy utcai, digitális eszközökkel frissen felszerelt tanteremben beszéltek.

Az előadások absztraktjai elérhetők a konferenciakötetben, további információ a hivatalos weboldalon olvasható.
Az eseményen készült fotók megtekinthetők a konferencia Facebook oldalán.

Forrás: ELTE PPK