Fókuszban a felsőoktatás társadalmi dimenziója

2017.11.21.
Fókuszban a felsőoktatás társadalmi dimenziója
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem adott otthont az UNICA nemzetközi hálózat 27. éves közgyűlésének és a hozzá kapcsolódó Rectors Seminar konferenciának 2017. november 15–17. között. Az UNICA – Network of Universities from the Capitals of Europe – az európai fővárosok egyetemeit tömörítő hálózat, amely jelenleg 35 főváros 46 egyetemét foglalja magába.

Az ELTE-n rendezett közgyűlésen az európai fővárosok egyetemeinek rektorai és képviselői vettek részt, illetve az Európai Bizottság munkatársa is jelen volt. A különböző programokra a két nap alatt összesen körülbelül 80 fő meghívott látogatott el. A rendezvény első napján a hálózat vezető testülete tanácskozott, majd másnap, november 16-án kezdődött a közgyűlés az Aula Magnában, melyet Borhy László akadémikus, egyetemünk rektora nyitott meg. A tanácskozáson megválasztották a vezetőség új tagjait, majd a program a tagsági kérdések megvitatásával, a jövő évre tervezett események bemutatásával, illetve az UNICA GREEN munkacsoport prezentációjával folytatódott.

A délután folyamán a résztvevők két csoportra váltak szét, az egyetemek vezetői a „Rectors meeting”-en folytatták a tanácskozást az Aula Magnában, a nemzetközi irodák vezetői pedig az „IRO meeting”-en tárgyaltak a Kari tanácsteremben. A találkozók végeztével a küldöttek kulturális programokon vehettek részt: meglátogatták az Egyetemi Könyvtárat, a TTK Természetrajzi Múzeumát, valamint az EIT Digital budapesti központját. A nap díszvacsorával zárult a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

November 17-én került sor a Rectors Seminar The Social Dimension of Higher Education and Social Responsibility of Universities: Experiences and Challenges című konferenciára, melynek témája az egyetemek társadalmi felelősségvállalása és a felsőoktatás társadalmi dimenziója. A  programot az ELTE rektora mellett Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Luciano Saso professzor, az UNICA elnöke nyitotta meg. A nyitóelőadást Sophia Eriksson-Watershoot, az Európai Bizottság „Education, Youth, Sport and Culture” főigazgatóságának „Youth, Education and Erasmus+” osztályának osztályvezetője tartotta.

A konferencia első blokkjában előadást tartott Caroline Pauwels, a brüsszeli Vrije University rektora, Szalai Júlia, az MTA professor emeritája, az ELTE és a CEU előadója, valamint Andrew Deeks, a University College Dublin vezetője. Az előadások a felsőoktatás szociális dimenzióiról számoltak be, Caroline Pauwels arról beszélt, hogy az intézményeknek meg kell mutatniuk, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok is az egyetemhez tartoznak. Szalai Júlia a hátrányos helyzetű szociális csoportokat érintő nehézségekről beszélt a felsőoktatás kapcsán. Andrew Deeks pedig Írország stratégiájáról, amellyel többek között az egyetemeket kívánják elérhetővé tenni különböző csoportok számára. A prezentációkat kerekasztal-beszélgetés követte, amelyhez Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese is csatlakozott.

A tanácskozás második részében a társadalmi felelősségvállalás volt a téma. Előadást tartott Fleck Zoltán, az ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője, témája az egyetemek szerepe volt a szólásszabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeinek megerősítésében. Ezt követően Carlos Andradas, a madridi Complutense Egyetem rektora, Tania Lima, a londoni King’s College munkatársa, valamint Michael Ignatieff, a Central European University rektora tartott előadást a témában. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, majd Borhy László rektor és Luciano Saso, az UNICA elnöke mondták el záró gondolataikat a rendezvényről.

UNICA közgyűlés 2017, Budapest

UNICA közgyűlés 2017, Budapest

0

/

0

0

/

0