Fókuszban a hallgatói eredményesség

2020.04.23.
Fókuszban a hallgatói eredményesség
Az ELTE Bölcsészettudományi Kar a 2019/2020-as tanévben új projektet indított hallgatói támogatására. A HELP program szolgáltatásai a beiratkozás pillanatától a diplomaszerzésig rendelkezésre állnak, a diákok jóllétét és tanulmányaik végzését egyaránt segítik. 

Az egyetemi tanulmányok kezdetén a hallgatók jelentős kihívásokkal szembesülhetnek: új tanulási rutint kell kialakítaniuk, ráadásul egy teljesen új közösségben helytállva. Sokak számára nehézséget okoz az egyetemi élet ritmusának felvétele, így idővel csökkenhet a motivációjuk, mely először lemaradásban és passzív félévekben, később akár a tanulmányok félbehagyásában is megmutatkozhat. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar a HELP program keretében támogató tanulási környezet alakít ki, és figyelemmel kíséri a hallgatók tanulmányi előrehaladását. Mind a tehetséggondozás, mind a felzárkóztatás terén lehetőségeket kínál a hallgatók számára a fejlődéshez. Felméri a tanulmányok során különféle nehézségeket tapasztaló hallgatók tanulástámogatási igényeit, és olyan lehetőségeket biztosít, amelyek hozzájárulnak az akadályokkal való megküzdéshez és a tanulmányok sikeres befejezéséhez. Ahogyan a projekt szakmai vezetője, Kugler Nóra dékáni megbízott fogalmaz:

„ célunk az, hogy információt adjunk és támogató közeget biztosítsunk a nehézségekkel való megküzdéshez.”

Kreatív megoldásokkal ösztönzik a hallgatók egymás iránti szolidaritását

A program a beinduláskor elsődlegesen a tanulmányi nehézségek megoldására fókuszált. A Kar minden intézete delegálhatott – és csaknem mind delegált is – szakmentorokat (a nagyobb intézetekben több szakmentor is dolgozik), akikhez egyéni vagy csoportos tanulástámogatásért fordulhatnak a hallgatók. A HELP továbbá együttműködik a Hallgatói Önkormányzattal, a Szakos Hallgatói Érdekképviseletekkel  és olyan további egyetemi szervezetekkel, mint az Életvezetési Tanácsadó, a Kortárs Segítő Csoport, valamint a Karrierközpont. 

A projektben a nemzetközi hallgatók is részt vehetnek. Azért, hogy a nemzetköziesedés ténylegesen áthassa a campus életét, Uwe Pohl dékáni megbízott, az Angol-Amerikai Intézet oktatója interkulturális workshopokat szervezett. A nemzetközi hallgatók eredményességét támogató megbízott  szintén kínál egyéni tanácsadást is.

Interkulturális workshop nemzetközi hallgatóknak, Uwe Pohl vezetésével

2020 februárjától a HELP csapatát erősíti Cseke Péter pszichológus is, akihez a Kar hallgatói a tanulmányi előmenetelhez kapcsolódó problémák mellett olyan lelkileg is megviselő nehézségekkel is fordulhatnak, mint például az időmenedzsment vagy a túlzott megterheléshez való adaptív hozzáállás kialakítása.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a tanácsadás jelenleg online működik. A megváltozott körülményekhez igazodva a projekt részeként elindult a Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja is, Bölcsész Lélekműhely címmel. Az oldalon megjelenő írások a felsőoktatásban tanulók nehézségei mellett általánosan reflektálnak a kényszerű otthonmaradás idején felmerülő kihívásokra, mellyel a HELP projekt a BTK falain túl is igyekszik támogatást nyújtani a jelenlegi bizonytalan helyzetben.