Fókuszban a közjog és határterületei

2018.06.12.
Fókuszban a közjog és határterületei
A közelmúltban több mint 60 külföldi kutató részvételével rendezték meg a The Power of Public Law in the 21st Century című konferenciát, ahol sor került az International Society of Public Law közép-kelet-európai szervezetének megalakulására is. A tanácskozást Bodnár Eszter (ELTE ÁJK), David Kosař (Masaryk Egyetem, Brno, Csehország), Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (ELTE ÁJK) és Sonnevend Pál (ELTE ÁJK) hívták össze.

A nyitó plenáris előadásokat, amelyek a közjog és az összehasonlító alkotmányjog 21. századi kihívásaira reflektáltak, Armin von Bogdandy, a heidelbergi Max Planck Institute for Comparative Public Law and International Law igazgatója, valamint Andrea Pin, a Paduai Egyetem összehasonlító alkotmányjogi tanára tartották.

A nap folyamán három egymást követő idősávban, három párhuzamos szekcióban került sor előadásokra és szakmai vitára az alkotmányelmélet, a részvételi demokrácia, az európai jog, a bírói függetlenség, az alapvető jogok, a nemzetközi jog, a populizmus, az alkotmánybíráskodás, valamint a közjog határterületei témakörében. A konferencia záró, plenáris kerekasztal-beszélgetése a közép-kelet-európai térségre koncentrált, Wojciech Sadurski (University of Sydney Law School, University of Warsaw), Uitz Renáta (Central European University) és Matej Avbelj (Graduate School of Government and European Studies) részvételével.

A konferenciához kapcsolódóan alakult meg az International Society of Public Law (ICON-S) közép-kelet-európai regionális szervezete (CEE Chapter).

Az ICON-S az egyik legnagyobb nemzetközi közjogi szakmai szervezet,

amely világszerte több mint ezer tagot számlál. A közép-kelet-európai regionális szervezet célja a régióval kapcsolatos és a régióból kiinduló nemzetközi kutatói és kutatási együttműködések támogatása. A regionális szervezetben jelentős az ELTE képviselete: Bodnár Eszter (ELTE ÁJK) a szervezet társelnöki tisztségét tölti be, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (ELTE ÁJK) pedig a szakmai tanácsadó testület tagja.

Bővebb angol nyelvű beszámoló a konferenciáról itt és itt olvasható.

A konferencia megrendezését az ELTE Tudományos Tanácsa, az ICON-S és az ELTE ÁJK támogatták.