Fókuszban az emberi méltóság

2018.06.29.
Fókuszban az emberi méltóság
Rónay Zoltán egyetemi docens, a PPK Neveléstudományi Intézet Felsőoktatás- és Innovációkutató Csoportjának kutatója főelőadóként vett részt az END 2018 - International Conference on Education and New Developments című, 2018. június 23–25. között rendezett nemzetközi budapesti konferencián, amelynek fókuszában az oktatással szembeni kihívások álltak.

A szakember, aki korábban az ELTE főtitkára is volt, előadásában az emberi méltóságot mint az oktatás keretét, s egyszersmind annak tárgyát is képező alapelvet helyezte a középpontba, a társadalmat érintő kihívások és az oktatás kapcsolatának tükrében. Ezeket a kihívásokat sokan sokféleképpen csoportosítják. Rónay Zoltán prezentációjában azokra az elemekre koncentrált, amelyek a legszorosabb kapcsolatban állnak az emberi méltóság tiszteletének követelményével. Mint hangsúlyozta: a fekete pedagógia és az agresszió régóta ismert, míg a migrációs válság és a digitalizáció napjaink meghatározó jelenségei közé tartozik. A szakember olyan hazai és nemzetközi pedagógiai eseteket is bemutatott, amelyekben az érintettek alapvető emberi jogai sérültek. Rávilágított továbbá arra is, hogy mások emberi méltóságának tisztelete milyen módon tudja megelőzni vagy megoldani ezeket a konfliktusokat. Az előadás konklúziójaként a kutató kiemelte:

az emberi méltóság tisztelete nem csupán jogelv vagy elvi deklaráció,

hanem olyan vezérfonal, amely útmutatást ad az élet minden területén a morálisan helyes döntések meghozásához. Ebben kiemelt szerepe van az iskolának és az egyetemnek. Utóbbi feladata ugyanis, hogy a tanárképzésben a leendő pedagógusokat mindenre felkészítse. Ehhez kapcsolódva Rónay Zoltán bemutatta az általa kifejlesztett A pedagógiai hivatás jogi és etikai keretei című, 2018 őszén induló kurzus tervét is.

A szakembert – előadását követően – Krystyna Nowak-Fabrykowski, a Central Michigan University Early Chlidhood, Teacher Education and Professional Development professzora meghívta, hogy a CMU-n is tartson előadást. A tanácskozáson a PPK egy másik oktatója is részt vett: Fehérvári Anikó, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének vezetője és doktorandusza, Bükki Eszter a Tanárok és diákok – szakképzés és tanácsadás szekcióban tartott előadást.

Forrás: ELTE PPK