Földtudományos Forgatag

Földtudományos Forgatag
11/10 - 11/11

2018. november 10. - 2018. november 11.

Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.)

11/10 - 11/11

2018. november 10. - 2018. november 11.

Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.)


Tizedik alkalommal rendezi meg a Magyarhoni Földtani Társulat az ország legjelentősebb nyilvános szakmai programját, a Földtudományos Forgatagot. A kétnapos rendezvénynek az ELTE hagyományosan aktív közreműködője: intézményei, munkacsoportjai és jeles kutatói idén is kiállítással, előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal mutatkoznak be.

A Magyarhoni Földtani Társulat egyik legrégebbi szakmai civil szervezetünk, 1848-ban alapították azzal a céllal, hogy összefogja a szakma képviselőit, és lehetőséget adjon az új eredmények bemutatására. Tíz évvel ezelőtt a szervezet akkori vezetősége határozta el, hogy létrehoz egy olyan eseményt, amelyen minden évben, egymás és a nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak földtudományi kutatással foglalkozó intézményeink, kutatóműhelyeink. A terület számtalan érdekességéről szóló, science fair jellegű, népszerű-tudományos, interaktív rendezvény úgy mozgatja meg a szakma intézményeit, cégeit, szervezeteit, hogy közben hasznos időtöltést, jó szórakozást jelent a családoknak, az érdeklődő látogatóknak is.

Az ELTE hagyományosan jelentős részt vállal a rendezvény szervezéséből és lebonyolításából is. Idén a kiállítók között láthatjuk az ELTE Természetrajzi Múzeumot, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéket és a ELUSCSEG-et (Eötvös Lorand University Student Chapter of the Society of Economic Geologists) is.

A Földtani Tanszék kutatói ismeretterjesztő előadásokkal hívják fel a figyelmet fontos tudományos felfedezéseikre. Kirgizisztán hegyein és barlangjaiban címmel Leél-Őssy Szabolcs egyetemi docens tart előadást, Pálfy József kutatócsoport-vezető egyetemi tanár Gyors klímaváltozások sok millió évvel ezelőtt címmel beszél kutatásairól, Erőss Anita tud. munkatárs Rejtett természeti kincseink a talpunk alatt címmel ad ízelítőt eredményeiből.

 

Pálfy József terepen

A vetítésre kerülő filmek között látható a Dinoszauruszok és vadászaik című ismeretterjesztő film Ősi Attilával, az idei ELTEFeszt egyik főelőadójával.

A programok közül minden bizonnyal sokakat fog vonzani az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumának bemutatója a 2018-as év ásványáról, a fluoritról. Láthatjuk az ásvány szín- és formagazdagságát normális és UV-fényben egyaránt, tapasztalhatjuk, hogy a sötétben izzó ("glow in the dark") fluorit izzása nem  igazi, a vállalkozó kedvűek  pedig okostelefonos poszteren is tesztelhetik tudásukat. Az Év ősmaradványa (2018 a Balatonites éve!) programhoz kapcsolódva ammoniteszhatározó játék is lesz a helyszínen, így mindenki megtudhatja, mely tulajdonságok alapján határozhatók meg az ammoniteszek.

Belépődíj: felnőtteknek 600 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 Ft, 6 éves kor alatt és 70 év felett a látogatás ingyenes.

Részletes program

Facebook