Folyik a készülődés a nápolyi Universiadéra

2019.06.27.
Folyik a készülődés a nápolyi Universiadéra
A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség szervezésében június 26-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem központi épületében ünnepélyes fogadalmat tettek a XXX. Nyári Universiadén induló magyar versenyzők, többek között egyetemünk hallgatói, Gyurátz Réka, Venyercsán Bence, Lőrincz Renáta, Vezsenyi Adrienn, Máthé Zsuzsanna és Várnai Kristóf is. 

Az esemény napján Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Murai László, a HÖOK elnöke és Szabó Péter, az Universiade válogatott szponzora, a DORKO képviselője köszöntötte a kiutazó magyar egyetemi csapatot. A versenyen résztvevő sportolókat 34 felsőoktatási intézmény – közte 21 magyarországi – delegálja, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője emlékeztette a megjelenteket, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevők közül később többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetők. Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek.

Az egyetemisták és főiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban – atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – versenyeznek majd. A MEFS elnöke kitért arra, hogy az Universiade az Olimpia után a világ második legnagyobb sporteseménye. „A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség kétévente rendezett nyári játékain 150–160 ország, 10–12 ezer sportolója, 18–25 sportágban méri össze tudását. A versenyhez kapcsolódóan önkéntes program keretében mintegy 20.000 önkéntes aktív részvételével folyik a szervezés és lebonyolítás.

"A versenyeken elinduló hallgatók nemcsak a világ legjobbjai, de jellemzően a későbbi világbajnokok is közülük kerültek ki.”

– mondta az elnök.

Az Universiádén 160 fős magyar delegáció képviseli Magyarországot. Az eseményen négy csapat is részt vesz (a férfi és női vízilabda, női kosár- és röplabda). Érdekesség, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul a viadalon.

Egyetemünket Gyurátz Réka és Venyercsán Bence atlétikában, Lőrincz Renáta judóban, Vezsenyi Adrienn röplabdában, Máthé Zsuzsanna és Várnai Kristóf pedig vízilabdában képviseli majd.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzők és a bírók előtt. Az esemény zárásaként Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetőnek, majd Székely Mózes, az MEFS főtitkára megtartotta a csapateligazító értekezletet. Az esemény állófogadással zárult.

Forrás: mozduljra.hu

Universiade 2019

Universiade 2019

0

/

0

0

/

0