Fotóaktivizmus-workshop – felhívás

2016.03.16.
Fotóaktivizmus-workshop – felhívás
Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete 2016. április 4-től Csoszó Gabriella vezetésével fotóaktivizmus-workshopot szervez, melynek célja, hogy minél több kiszolgáltatott társadalmi csoport tudjon önállóan hírt adni a problémáiról, képes legyen a fotót mint eszközt használni, így segítve érdekei érvényesítését.

Bár az egyetemisták közössége nem nevezhető a legkiszolgáltatottabb csoportnak a mai Magyarországon, a társadalmi érzékenység, illetve a hátrányt szenvedő csoportok helyzetének vizuális megjelenítésében szerzett tapasztalat fontos készség a számukra is. A workshop az alábbi kérdéseket járja körül: Hogyan válhat a fotós a társadalmi problémák iránt elkötelezett segítővé, aktivistává? Mi a szerepe a vizuális kommunikációnak, a dokumentációnak, a fotóriportnak a társadalmi kérdések megjelenítésében? Miként fotózzuk a nehéz, mély és érzékeny társadalmi témákat? Hogyan használhatók fel a képek hatékonyan a változtatás reményével?

A műhelymunka három alkalomból áll: az első két találkozás során a workshop résztvevői példákon keresztül ismerkednek a részvételi kultúra vizuális sajátosságaival, a fotós szerepével és az aktivista attitűddel. A harmadik alkalommal – már kilépve a nyilvánosság terébe – megvalósítják a közös fotós akciókat. Az utolsó alkalom egybeesik a Romakép Műhellyel, amelynek aznapi programjában (a Nemzetközi Roma Naphoz csatlakozva) a kisebbségek egyenlő jogait tudatosítani igyekvő kampányfilmekről lesz szó.

A workshopon való részvétel ingyenes, jelentkezni Müllner Andrásnál lehet e-mailben. Az időpontok és a program részletei a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet honlapján olvashatók.

ELTE BTK MMI