Fotókiállítás a depresszióval élők mindennapjairól

2021.11.03.
Fotókiállítás a depresszióval élők mindennapjairól
A főként pszichológus hallgatókból álló Mélylevegő Projekt tárlata az érintettek által beküldött képek segítségével hozza közelebb a sokakat sújtó pszichiátriai betegséget. A társadalmi megbélyegzés csökkentését is feladatának tartó kiállítás november 16-ig látogatható a PPK Kazinczy utcai épületében.

Mélylevegő Projekt 2020-ban jött létre azzal a céllal, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában. 2021 augusztusában fotókihívást indítottak az érintettek körében, hogy bemutassák a major depresszióval élők mindennapjait. A beküldött képekből rendezett fotókiállítást november 2-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a Pedagógiai és Pszichológiai Karon.

A megjelenteket Zsolnai Anikó, az ELTE PPK dékánja köszöntötte. Beszédében rámutatott: a kiállított képek legtöbbször olyasmit ábrázolnak, amiről nehezen beszélünk akár a legszűkebb környezetünkkel is. Hangsúlyozta: az ELTE PPK kiemelten fontosnak tartja a Mélylevegő Projekt célkitűzéseit, ezért is fogadta be a kiállítást. „Kívánom, hogy a következő két hétben ide látogatók egy lépéssel közelebb kerüljenek a hangulatzavarokkal élőkkel szemben is megértőbb, támogatóbb társadalmi környezet kialakításához.” Hozzátette, büszke a PPK-s hallgatók kezdeményezőkészségére, társadalmi érzékenységére és elkötelezettségére egy jó ügy mellett.

Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára az elfogadás fontosságáról beszélt. Kiemelte: 

a Mélylevegő Projekt egyik nagy érdeme, hogy destigmatizálja a pszichiátriai betegségeket.

Mindenkinek lehetnek rossz hangulatú napjai, de onnantól már betegségről kell beszélnünk, ha valaki két héten keresztül lényegében nem tud funkcionálni vagy irracionálisak lesznek az aggodalmai. A professzor felhívta a figyelmet, hogy a betegség egyik legsúlyosabb következménye az öngyilkosság. Az öngyilkosságot elkövetők 90 százaléka pszichiátriai betegségben szenved, közülük pedig a legtöbben a depresszió áldozatai. A kezelés nem könnyű, de mi laikusok is segíthetünk az érintetteknek azzal, hogy támogatjuk és arra biztatjuk őket, hogy kérjenek segítséget. Az a cél, hogy olyan természetes legyen pszichológushoz, pszichiáterhez járni, mint fogorvoshoz. Hiszen a lelkünkkel is foglalkozni kell – tette hozzá.  

Juhász Bettina, a Mélylevegő Projekt egyik alapítója rámutatott, habár minden 14. ember érintett a betegségben, rengeteg tévhit lengi körül. Sokan azonosítják a szomorúsággal, miközben a depresszió egy testi tünetekkel is járó komoly mentális zavar. A kiállítás célja, hogy a laikusok számára érthetőbbé tegye ezt a betegséget, egyúttal viszont az érintetteket is megszólítja: láthatják, hogy nincsenek egyedül, sokan küzdenek hasonló problémákkal, így elősegíti, hogy kevésbé érezzék magukat elszigetelve.

A tárlat három téma (Ahogyan én látom magam és ahogy mások látnak engem; Mindennapjaim a depresszióval; Erőforrásaim) köré csoportosítva mutatja be az érintettek által beküldött fotókat és a hozzájuk kapcsolódó gondolatokat.

Az Élet a major depresszióval fotókiállítás 2021. november 16-ig ingyenesen látogatható a kar Kazinczy utcai épületének aulájában. Az épületben a maszkviselés kötelező!