Függetlenség napja

Függetlenség napja
09/03 - 09/04

2021. szeptember 03. - 2021. szeptember 04.

ELTE Eötvös József Collegium Byzantium Központ (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

09/03 - 09/04

2021. szeptember 03. - 2021. szeptember 04.

ELTE Eötvös József Collegium Byzantium Központ (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)


A Magyar Bizantinológiai Társaság ünnepi közgyűlésen emlékezik meg a görög szabadságharc kétszázadik évfordulójáról.

Az Eötvös Collegium Byzantium Központjában megrendezett ünnepségen köszöntőt mond H. E. Efthymios Pantzopoulos, Görögország magyarországi nagykövete, Sianos Tamás görög nemzetiségi szószóló, Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja és Horváth László, a Magyar Bizantinológiai Társaság elnöke, az Eötvös Collegium igazgatója.

A díszelőadást Archimédesz Szidiropulosz Hősiesség és deheroizálás. Gondolatok és tanulságok a görög  szabadságharc 200. évfordulóján címmel, a plenáris előadást Peter Schreiner Karl Krumbacher und die Geburt der Neogräzistik címmel tartja. 

A rendezvényen levetítik Pacsorasz Viktor Budapest görög szíve. Egy metropolisz születése című filmjét, valamint A görög szabadságharc 200. évfordulója című dokumentumfilmet. Szebehleczky Borbála méltatja Solti Dóra–Alszászy Judit–Lina Basoucou Újgörög nyelvtan és gyakorlókönyvét, amely az Eötvös Collegium kiadásában idén jelent meg, majd az ELTE Újgörög Munkacsoport és a Byzantium Központ új szemináriumi termeinek felszentelésére kerül sor. 

A második nap felolvasások zajlanak. Előadás hangzik el többek között Normann hercegnő bizánci jegyajándékáról; a frankok, Artúr király és a görögök megverselt történetéről; hitről és hazáról a görög területeken folytatott katolikus propaganda érvrendszerében; 19. századi görögországi utazásokról és a magyarországi görög polgárháborús menekültekről.

A részvétel előzetes regisztrációhoz (szeptember 1-jén 12:00-ig!) és védettségi igazolvány bemutatásához kötött. 

Részletes program