Gács András-díjat kapott az ELTE matematikusa

2020.04.27.
Gács András-díjat kapott az ELTE matematikusa
Bérczi-Kovács Erikát, a Matematikai Intézet adjunktusát is elismerték idén az egyetemi matematikaoktatásban nyújtott teljesítményéért.

A harmadik alkalommal átadott Gács András-díj kuratóriuma idén két oktatót, Bérczi-Kovács Erikát, az ELTE TTK Operációkutatási Tanszékének adjunktusát, valamint Szeszlér Dávidot, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástechnikai és Információelméleti Tanszékének docensét ítélte méltónak az elismerésre.

Bérczi-Kovács Erika 2007-ben szerzett diplomát az ELTE TTK matematikus szakán, PhD-fokozatát 2015-ben nyerte el. Érdeklődésének középpontjában a kombinatorikus optimalizálás gyakorlati problémák által motivált alkalmazásai állnak. Mindeddig több mint húsz dolgozata jelent meg. Az egyetemen folyó oktatásba 2008-ban kapcsolódott be. Az évek során alapjaiban járult hozzá az operációkutatási gyakorlatok anyagának egységes kiépítéséhez. Az elmúlt öt évben húszan készítették az ő vezetése mellett szakdolgozatukat, ami kiemelkedően magas szám. Mint a laudációban elhangzott, Bérczi-Kovács Erika az emberek iránti nyitottságát és mindenre kiterjedő segítőkészségét harmonikusan össze tudja egyeztetni a hallgatók iránti komoly szakmai elvárásokkal.

A másik díjazott, Szeszlér Dávid 1998-ban kapott kitüntetéses diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, doktori fokozatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte 2006-ban. A disszertációjában szereplő eredményekért 2006-ban elnyerte a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula emlékdíját.

A Gács András-díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről eddig  Zábrádi Gergely, az  Algebra és Számelmélet Tanszék adjunktusa és  Elekes Márton,  az ELTE Matematika Doktori Iskola oktatója kapta meg az elismerést. 

Forrás: gacsandrasdij