Gauder Áron: Kojot négy lelke

Gauder Áron: Kojot négy lelke
02/14

2024. február 14. 18:00

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., fszt. 1.)

02/14

2024. február 14. 18:00 -

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., fszt. 1.)


Magyarország 2024-es Oscar-díjra nevezett filmjével startol az NFI Egyetemi Filmklub tavaszi féléve. Az ELTE minden karáról várják az egyetemi polgárokat.

Az egész estés animációs filmben az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg. A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz.

A film története szerint olajvezetékek lefektetése kapcsán kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az indián őslakosok, akiknek veszélybe kerül az otthonuk. Egyikük nagyapja felidézi az indiánok ősi teremtéstörténetét, amely arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, a cél pedig, hogy megtaláljuk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

A film sikerét jelzi, hogy Annie-díjra (animációs Oscarként szokták említeni) jelölték. A díjátadó ünnepség 2024. február 17-én lesz, Los Angelesben.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei Gauder Áron forgatókönyvíró, rendező és Temple Réka producer.

Regisztráció (egyetemi hallgatók esetén Neptun-kóddal!)
Facebook