Gazdálkodástudományi Tanszék alakult Szombathelyen

2018.02.12.
Gazdálkodástudományi Tanszék alakult Szombathelyen
A Savaria Egyetemi Központban létrejött új Gazdálkodástudományi Tanszék célja, hogy a teljes gazdaságtudományi képzési portfólió elérhető legyen Szombathelyen is. Ennek kapcsán stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá 2018. február 8-án az ELTE és a szombathelyi szakgimnáziumok képviselői.

Németh István koordinációs rektorhelyettes az előzményekről szólva elmondta, a Savaria Egyetemi Központ a műszaki, a pedagógiai, a gazdaságtudományi, valamint a sport- és egészségtudományi képzési területeken a régió meghatározó felsőoktatási intézménye kíván lenni. Gazdaságtudományi képzések (gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szak) jelenleg is vannak az intézményben, de a SEK célja, hogy a teljes gazdaságtudományi képzési portfólió elérhető legyen Szombathelyen. Az ELTE Társadalomtudományi Kara új fejlesztési irányt lát a Savaria Egyetemi Központban, ezért az elmúlt egy évben intenzív munkát végzett annak érdekében, hogy megteremtse a szombathelyi gazdaságtudományi képzések erősítésének feltételeit.

A létrehozott Gazdálkodástudományi Tanszék a Közgazdaságtudományi Intézet részeként működik majd, mondta el Juhász Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja. A vállalkozásfejlesztés mesterszak indítási dokumentációja például már teljesen elkészült. A képzések sikeréhez az kell, hogy a SEK helyben találja meg a hallgatóit. 

Az együttműködés világossá teszi, hogy a szakgimnáziumokból egyenes út vezet a felsőoktatásba, fejtette ki Rettegi Attila, a Szombathelyi Szolgáltatási és Szakképzési Centrum igazgatója, majd a megállapodás tartalmával kapcsolatban kiemelte, hogy a szakgimnáziumok bizonyos képzéseit elvégző diákok eredményeiket a karon történő továbbtanulás esetén kreditekre válthatják.

Futó István, a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója emlékeztetett, iskolájukban több évtizedes hagyománya van a gazdaságtudományi képzéseknek. Az intézmény régóta duális képzésekben gondolkodik, jelenleg nyolcvan vállalattal működnek együtt. Az iskola specialitása, hogy a szakmai tárgyak jelentős részét célnyelven tanítják, a kereskedelem és marketing esetén angolul, a turizmus-vendéglátás esetén pedig németül. Az igazgató az együttműködési megállapodást méltatva hangsúlyozta, hogy továbbtanulni szándékozó diákjaiknak a jövőben nem kell Veszprémbe, Sopronba, Pécsre vagy éppen Budapestre menniük.

Ezt Sági József, a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium igazgató szavai is megerősítették, aki szerint az együttműködés legfőbb célja, hogy a Savaria Egyetemi Központ képes legyen a jövőben is a diákokat Szombathelyen tartani.

Forrás: ELTE TáTK