Genomika a XXI. században

Genomika a XXI. században
11/07

2017. november 07. 18:00

MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

11/07

2017. november 07. 18:00 -

MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)


A Magyar Tudomány Ünnepe sorozat kiemelt programjaként Csabai István, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének egyetemi tanára tart előadást Genomika a XXI. században – lehetőségek és kihívások egy fizikus szemével címmel.

Arthur C. Clarke szerint „bármely kellően fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától”. Valóban, a mechanika törvényeinek megismerése lehetővé tette, hogy olyan tárgyakat emeljünk fel, amelyeket emberi erővel lehetetlen, a termodinamikai ismeretekre épülve képesek lettünk kontinenseket és óceánokat átszelni, és mindenki garázsában ott van a „hétmérföldes csizma”. Az elektromosság és kvantummechanika törvényei elhozták a villamosítást és az internetet, a mobiltelefon „varázstükrével” pedig távolba láthatunk és hallhatunk.

A XX. század legvégén sok száz kutató évtizedes nemzetközi erőfeszítésével először sikerült a humángenom több mint 3 milliárd nukleotidból álló szekvenciáját leolvasni.

Csabai István előadásában azt a kérdés járja körül, hogy az új technológiákkal felvértezve vajon mire lehet képes a biológia és az orvostudomány. Áttekinti és konkrét kutatási példákon illusztrálja azokat a technológiákat, amelyekkel ma már egy teljes emberi genom szekvenálása elkészülhet egy hét alatt kevesebb mint ezer dollárért, valamint egy olyan módszert is bemutat, amellyel akár nukleotidonként módosítható a genom.

Forrás: MTA

A Magyar Tudomány Ünnepe összes ELTE-s rendezvénye ezen a linken érhető el.