Gödel-díjat kapott Tardos Gábor

2020.04.09.
Gödel-díjat kapott Tardos Gábor
Az ELTE-n végzett matematikust a Lovász-féle lokális lemma algoritmikus bizonyításáért tüntették ki. A rangos díjat kutatótársával, Robin A. Moserrel megosztva kapták.

A világhírű osztrák matematikusról, Kurt Gödelről elnevezett díjat 1993 óta minden évben két szakmai egyesület – az European Association for Theoretical Computer Science és az Association for Computing Machinery Special Interest Group on Algorithms and Computational Theory – annak a matematikusnak ítéli oda, aki az elméleti számítógéptudomány területén világszínvonalú eredményeket ért el. Magyar matematikusok közül eddig Lovász László, Babai László, Szegedy Márió és Tardos Éva vehette át a tudományos elismerést.

2020-ban a Gödel-díjat Tardos Gábor és Robin A. Moser megosztva kapták a Lovász-féle lokális lemma algoritmikus bizonyításáért.

A Lovász-féle lokális lemma a kombinatorika számos területén használható állítás, rengeteg alkalmazással, melyre Tardos Gábor és Robin Moser munkássága nyomán mostantól algoritmikus megoldást is kapunk, nem csak a létezését tudjuk bizonyítani.

Tardos Gábor matematikus, az MTA levelező tagja. 1987-ben szerzett diplomát matematika szakon az ELTE Természettudományi Karán, később ugyanitt doktorált Babai László és Pálfy Péter Pál témavezetésével. Doktori disszertációját univerzális algebra témakörből írta. Sokáig az ELTE Számítógéptudományi Tanszék meghívott oktatója volt, jelenleg a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa. Fő kutatási területei a kombinatorika, a kombinatorikus geometria, az elméleti számítógéptudomány, a kriptográfia és az univerzális algebra.

Forrás: ELTE TTK