Gólyatáborokra készül az ELTE

2021.06.07.
Gólyatáborokra készül az ELTE
Fokozott óvatossággal zajlik majd a szervezés és a lebonyolítás, szervezőként és vendégként is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt.

2021. június 3-án újabb dokumentumot adott ki az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete (JOKT), amelyben részletesen foglalkozott az ELTE gólyatáborainak kérdésével is, cikkünk ezt tekinti át.

Az ELTE 2020-ban a járványhelyzet miatt nem szervezett gólyatáborokat, de idén a védőoltások megjelenése és széles körű hozzáférhetősége új lehetőségeket nyit a hallgatói beilleszkedést támogató programokhoz is. Ezért 2021 nyarára gólyatáborokkal készül az Egyetem, amelyek biztonságos megszervezését fokozott körültekintéssel és óvatossággal kívánja biztosítani. A védelem központi eleme a védőoltásból származó védettség, ami a legnagyobb mértékben képes óvni a fertőzéstől és a megfertőződéstől egyaránt, ezért

az ELTE a résztvevőket – ahogy minden polgárát – arra bíztatja, hogy oltassák be magukat.

Szervezőként és vendégként is csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy vehet majd részt a gólyatáborokban. A gólyatáborba való belépéshez (vagy a közös utazás megkezdéséhez) minden résztvevőnek be kell mutatnia a védettségi igazolványt, vagy az EESZT-applikáción keresztül kell igazolnia a védettségét (külhoni és külföldi hallgatók esetében pedig bármely, egyébként Magyarországon elfogadható igazolást).

A táborokban egészségügyi szakszemélyzet lesz jelen, és betegszobát is fenn kell majd tartani. A lázas személyek elkülönítéséről, a légúti tüneteket mutató résztvevők elkülönített megfigyeléséről, további járványügyi vagy más teendők elvégzéséről folyamatosan gondoskodni kell.

A gólyatáborok szervezői felkészítést kapnak a résztvevők pszichológiai támogatására, a problémák felismerésének és elsődleges kezelésének módjára vonatkozóan, és valamennyi táborban pszichológiai tanácsadási lehetőséget biztosítanak.

Gólyatábor (forrás: MTI)

A programok előtérbe helyezik majd azokat a módszereket és megoldásokat, amelyek jól szolgálják a közösségteremtést. A játékok elsősorban szabadtérben lesznek, ezek során lehetőleg kerülni kell a közeli kontaktusokat. Éjszakai ébresztéssel járó programok nem szervezhetők.

A gólyatáborok helyett a Karok dönthetnek úgy, hogy orientációs napokat szerveznek, ez utóbbiak a közösségi élmény mellett az egyetemi létre, a tanulásra, a szakmára fókuszáltan készítenek fel. Az orientációs napok az egyetemi épületekben tarthatók.

A legalaposabb körültekintés mellett is fennmarad annak lehetősége, hogy akár a megelőző utolsó napokban – a járvány alakulására tekintettel – a gólyatáborokat le kell majd mondani. A részvételre jelentkezők a díjat ebben az esetben visszakapják.