Gyere Lendületbe matematikából!

2020.03.11.
Gyere Lendületbe matematikából!
Egyedülálló nemzetközi tehetséggondozási program indult az ELTE TTK Matematikai Intézetben Pálvölgyi Dömötör  kezdeményezésére. A projekt keretében diákokat vonnak be eddig megoldatlan matematikai problémák megfejtésébe. Az idei kurzusra 25-en jelentkeztek Magyarországról és külföldről.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen három matematikai Lendület kutatócsoport – az MTA Rényi Lendület Csoportok és Gráfok Kutatócsoport Abért Miklós vezetésével, az MTA–BME Lendület Aritmetikai Kombinatorika Kutatócsoport Pach Péter Pál irányításával, valamint a Pálvölgyi Dömötör által koordinált MTA–ELTE Lendület Kombinatorikus Geometria Kutatócsoport – támogatásával új, úgynevezett REU, azaz Research Experiences for Undergraduates program indult. Ez a programtípus igen népszerű az Egyesült Államokban, és az ELTE TTK hazánkban is szeretné meghonosítani.

Az ELTE által koordinált Research Experiences for Undergraduates (REU) program támogatja az egyetemi hallgatók aktív kutatási részvételét a legkülönfélébb matematikai kutatócsoportokban. Többek között így teremtenek lehetőséget arra, hogy

bevonják a hallgatókat a folyamatban lévő kutatási programokba,

a matematikai problémák megoldását célzó kutatásokba és az együtt gondolkodásba. Már 2019 nyarán elindult egy hasonló kezdeményezés három cambridge-i diák részvételével. A tavalyi sikerek után a szervezők idén szélesebb körben is meghirdették a felhívást a hallgatók számára. A programban tehetséges egyetemisták, főként BSc hallgatók dolgoznak számukra is esélyesen támadható megoldatlan matematikai problémákon mentor vezetésével.

Az idei öthetes programra huszonöten jelentkeztek az ELTE-n kívül a Cambridge University-ről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyemről, hogy a magyar matematika egyik legerősebb területén, azaz kombinatorika témában kutathassanak. A hallgatók három-négy fős csoportokban fognak dolgozni több mint egy hónapig magyar matematikusok mentorálásával.

A programban résztvevő hallgatók fizetést is kapnak munkájukért. A kutatás végén a hallgatói csapatok prezentálják majd az elért eredményeiket, melyeket a mentorok értékelnek, és amennyiben kimagasló eredmény születik, segítséget kapnak a publikáláshoz.

Részletek

Forrás: ELTE TTK