Gyermekrajz-pályázat

2023.03.23.
Gyermekrajz-pályázat
A korábbi évek sikerére tekintettel a 2023. évi Kutatók Éjszakája alkalmából az ELTE Tudománypolitikai Iroda ismét meghirdeti rajzversenyét, a téma ezúttal a mesterséges intelligencia és a robotika lesz.

A pályázatra ELTE-polgárok hozzátartozói (gyermek, testvér, unoka stb.), továbbá ELTE gyakorlóiskolák és óvodák tanulói küldhetik be tetszőleges technikával készült alkotásaikat. Nevezni A/3-as vagy A/4-es méretű, saját kézzel készített művekkel (ceruzarajz, festmény, grafika, stb.), vagy mesterséges intelligencia (például Hugging Face Stable Diffusion, OpenAI Dall·E) alkalmazásával létrehozott alkotásokkal lehet. Egy pályázó többféle technikával több pályázatot is beadhat.

A szervezők többek között a modern technológiák hétköznapi jelenlétével, emberformájú robotokokkal, önvezető járművekkel, számítógépek sokszínű használatával kapcsolatos alkotásokat várnak.

Életkori kategóriák

  • óvodás korosztály
  • alsó tagozatos iskolás korosztály
  • felső tagozatos iskolás korosztály
  • 9. évfolyamos–érettségiző korosztály

A saját kézzel készített alkotásokat postán vagy belső postán kell eljuttatni az ELTE Tudománypolitikai Irodájának (1056 Budapest, Szerb u. 21-23., 1. em. 35.), a borítékon feltüntetve, hogy „Kutatók Éjszakája 2023 rajzverseny”. A mesterséges intelligenciával készült műveket e-mailben kell beküldeni, a tárgy mezőben a „Rajzverseny 2023” megjelöléssel. A nevezési határidő 2023. május 31.

A benyújtáskor mindkét kategóriában meg kell jelölni a pályázó gyermek, illetve ELTE-s hozzátartozója vagy óvodapedagógusa/tanára nevét, óvodájának vagy iskolájának nevét, az életkori kategóriát, a pályamű címét, illetve egy kapcsolattartási e-mail címet. A kézzel készült alkotásoknál ezeken túl meg kell adni egy postacímet is, ahová a verseny után az alkotás visszaküldhető, a mesterséges intelligenciával készült műveknél pedig a grafika elkészítéséhez használt alkalmazás nevét, valamint a kép elkészítéséhez használt utasítás teljes szövegét.

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői ELTE-s ajándéktárgyakat kapnak, a győztes rajzokból a 2023. évi Kutatók Éjszakája alkalmából az egyetem kiállítást rendez. Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között kerül sor 2023. szeptember 29-én délután a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében. A 2022-es rajzverseny legjobb alkotásaiból készült galériát itt lehet megtekinteni.

További információ kérhető e-mailben vagy telefonon a (06-1) 411-6500-os szám 4296-os mellékén.

A pályázat benyújtásával a gyermek (kiskorú gyermek esetén jogi képviselője) hozzájárul a pályamű, valamint a gyermek nevének közzétételéhez az ELTE felületein.

Részletes kiírás (pdf)