Gyimesi Máté a H2020 nyertesei között

Az ELTE TTK Biokémiai Tanszéken működő kutatócsoport a homológ rekombináción alapuló DNS-hibajavítás molekuláris mechanizmusát kutatja. Gyimesi Máté – 2015. május 1. és 2017. május 1. között megvalósuló – posztdoktori projektjét a H2020 Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) program támogatja. A közelmúltban indult program Egyetemünk harmadik Horizon 2020 projektje: korábban Mező Gábor és Kocsis Bence kutatásai kerültek be az Európai Unió 2014 és 2020 között megvalósuló, egységes kutatási keretprogramjába.

Gyimesi Máté a DNS szerkezet-átalakító enzimek vizsgálatának egyedi-molekula szintű tanulmányozásához szükséges technikát egy FP7 Marie Curie Nemzetközi Kimenő Ösztöndíj segítségével az Egyesült Államokban, Stephen Kowalczykowski laborjában (University of California Davis) sajátította el. Az ott megszerzett tudás itthoni hasznosítását segíti elő a most elnyert ún. reintegrációs ösztöndíj. Az MSCA- pályázatok jellemzője, hogy az egyéni kutatási szabadságot kiemelve témavezetőt rendelnek a projektek mellé. Gyimesi Máté programjának témavezetője Kovács Mihály, a Biokémiai Tanszék tudományos főmunkatársa lesz.

A kutatásban a Kovács-labor tagjai mellett számos külföldi partner is részt vesz. A Kowalczykowski-labor tudástára mellett számítanak a Koppenhágai Egyetemen működő Ian Hickson laborjának technikai támogatására is: a dániai laboratóriumban jelenleg posztdoktor munkatársként dolgozik Sarlós Kata, aki három évvel ezelőtt szerzett doktori fokozatot az ELTE Biokémiai Tanszékén.

A projekt célja, hogy egyedi-molekuláris szinten vizsgálják a hibajavító folyamatok kulcslépéseit. Egy újonnan kifejlesztett módszer segítségével rávilágíthatnak eddig feltáratlan enzimatikus lépésekre, és közelebb kerülhetnek súlyos rákos folyamatok kialakulásának megértéséhez. A csoport remélhetőleg nagy előrelépéseket tesz a homológ rekombináció alapú DNS hibajavítás egyik kulcslépésének karakterizálásában. Ezzel párhuzamosan kialakítanak egy „vizuális biokémiai”, egyedi-molekula mérésekre alkalmas műszerparkot is, amelyhez a Kowalczykowski-labor korábbi fejlesztéseit is felhasználják.

2015.06.06.