Gyógyító zene

Gyógyító zene
04/17

2018. április 17. 16:00

ELTE BGGyK (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202.)

04/17

2018. április 17. 16:00 -

ELTE BGGyK (1097 Budapest, Ecseri út 3., A/202.)


Varga Ágnes zeneterapeuta, gyógypedagógus, az ELTE BGGyK Általános Gyógypedagógiai Intézet tanársegédje a "gyógyTERÁPIA" sorozatban a zeneterápia jelentőségét mutatja be Zene Tere című előadásában.

A zene ősi, univerzális nyelvünk. Élményt, érzést és információt hordoz: emberről, kapcsolatról, önmagunkról, környezetről. Miben különbözik a zeneterápia a zenés tevékenységek számos, mindannyiunk számára fontos körétől? Mikor eszköz és mikor cél a zene, s van-e olyan, hogy mindkettő? Mikor terápia a zene, s e terápia pszicho/szocio/gyógypedagógiai terápia-e? Hogy látja ezt a pszichológus, az orvos, a zenész és a gyógypedagógus? Hogyan hat a zene testre, lélekre, emberre, közösségre? Miért fontos a szupervízió? Honnan jött és hova tart a zeneterápia? Milyen alkalmazási területei vannak? Ezekről a kérdésekről is szó lesz a „gyógyTERÁPIA” 2018. április 17-i alkalmán.

Varga Ágnes gyakorló zeneterapeuta, logopédus, hallássérültek pedagógusa, az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola Gyógypedagógiai Programjának másodéves doktorandusza, a Magyar Zeneterápiás Egyesület nemzetközi referense, az Európai Zeneterápiás Szövetség Közép-Európai regionális koordinátora, zenés foglalkozásvezető, zeneszerző és dalszövegíró, előadó. Kétdiplomás közgazdász. Az InMusic Tréning és Terápia szakmai vezetője, a Hangforrás Alapítvány elnöke. Mindemellett a nevéhez fűződik még a Tá-Ti-Ka foglalkozás, melynek megalkotója is egyben.

A tudomány rohamos fejlődése a gyógypedagógus terápiás tudásának bővítését, így a korábbi ismeretek és a meglévő gyakorlat újragondolását teszi szükségessé. Erre a szakmai, gyakorlati kihívásra felel az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógyTERÁPIA művészetterápiás megközelítésben című programsorozata. 

Meghívó