Gyógypedagógiáról mindenkinek - a gyógypedagógusok munkája

2020.12.08.
Gyógypedagógiáról mindenkinek - a gyógypedagógusok munkája

Miről szól ez a kurzus?

A gyógypedagógia területe, a gyógypedagógusok munkája az legtöbb ember számára alig ismert. Sokszor téves vagy túlzó elképzelés él arról másokban, hogy mit is csinál: „szegény, milyen nehéz és fájdalmas feladata van”, „tiszteletreméltó, hogy ilyen emberekkel foglalkozik, nem is értem, hogy bírja”, „ez borzasztó lehet, én nem tudnám csinálni”, „könnyű neki, sokkal kevesebbet kell tudnia”, „minden gyógypedagógus nagyon jó a differenciálásban” és így tovább.

A társszakmák képviselői is gyakran csak kis szeletet ismernek belőle. De azok a gyerekek, fiatalok vagy felnőttek, akikkel gyógypedagógus is foglalkozik, együtt tanulnak, élnek azokkal, akiknek erre nincs szükségük. Milyen jó is lenne, ha sokkal többet lehetne tudni arról, hogy néz ki egy napja egy gyógypedagógusnak, milyen feladatokat végez a napi munkája során, mit szeret a hivatásában legjobban, hogyan tölti a szabadidejét, milyen kihívásokkal kell megküzdenie, mit tart fontosnak a szakmája műveléséhez. Vagy azt is jó lenne jobban ismerni, hogy hol lehet találkozni velük, miben lehet együttműködni és hogyan, milyen kilátások várnak rájuk a karrierjük során, hogyan látják magukat a jövőben.

Ez a kurzus azzal a céllal jött létre, hogy mindezeket megmutassa, közelebbi képet adjon arról, hogy milyen sokféle lehet a gyógypedagógusok élete, hogy mire lehet számítani, ha valaki ezt a szakmát választja, milyen pozitívumok és nehézségek jöhetnek szembe, ha elindul valaki ezen az úton. Ehhez a gyakorlatban dolgozó gyógypedagógusokkal, valamint a Kar képzési kínálatában elérhető nyolc szakirány szakirányfelelőseivel készült videóinterjúk adják a hiteles és megbízható alapot.

Kiknek szól ez a kurzus?

Ajánljuk a kurzust

  • a középiskolásoknak, akik érdeklődnek a segítő szakmák, azok között is a gyógypedagógus munkája iránt, de még nem látják pontosan, hogy mit is szeretnének
  • az első éves gyógypedagógus hallgatóknak, akik még nem döntötték el, hogy tavasszal milyen szakirányokat választanának
  • a társszakmák (pl. pszichológus, általános iskolai tanár, óvodapedagógus, középiskolai tanár, szociális munkás, szociálpedagógus stb.) képviselőinek, akik még többet szeretnének látni abból, hogy milyen kapcsolódási pontjaik lehetnek a gyógypedagógusok munkájával
  • bármilyen szakmák képviselőinek, ha kíváncsiak; ha szeretnének valódi információkat; ha gyógypedagógus dolgozik a gyerekük óvodájában, iskolájában, de nem tudják, mit is csinál
  • bárkinek, aki érdeklődik aziránt, hogy milyen az a hivatás, amivel bármikor bárhol könnyű elhelyezkedni a szakmában

Vagyis ajánljuk minden nyitott gondolkodású érdeklődőnek.

A kurzus keretében a modulokban a gyógypedagógia egyes szakirányairól szerezhetnek ismereteket, modulonként két-két szakirány karrierlehetőségeiről, tevékenységeiről, a szakterületen dolgozó szakemberek által legfontosabbaknak tartott tudásról, a szükséges képességekről, továbblépési és továbbképzési lehetőségekről kaphatnak képet. Megismerhetik, hogyan telik a különböző területeken dolgozó gyógypedagógusok egy átlagos napja, mit szeret a munkájában nagyon és mit kevésbé, milyen nehézségeket él meg és mivel tud feltöltődni. A modulokban megszerezhető ismereteket játékos kvízekkel lehet elmélyíteni minden résztvevőnek, amelyek egy része kötelező a továbbhaladáshoz, de nagyobb részük szabadon választható.

A modulok között az előrehaladás hétről hétre történik, a kurzus elvégzésére rendelkezésre álló 6 hét alatt 6 modul tartalmát lehet megismerni. A 6 hét alatt 3 facilitátor felváltva segíti az előrehaladást, nyújt támogatást szükség esetén a résztvevőknek.

A kurzus oktatói

Kármán Bianka drs.

Klein Viktória

Pichler Zsófia drs.

Virányi Anita PhD

Indulás dátuma és jelentkezés

A kurzus 2020. december 21-én indult, de 2021. január 3-ig még minden regisztráló szabadon csatlakozhat a képzéshez. 

A kurzusban az előrehaladáshoz kb. heti 2-4 óra időráfordítást javasolunk.

A következő linkeken lehet jelentkezni a kurzusra:

https://mooc.elte.hu/register (a 7YFDEN kód megadásával - azok számára, akiknek még nincs felhasználói fiókjuk a www.mooc.elte.hu oldalon)
https://mooc.elte.hu/enroll/7YFDEN (azok számára, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a www.mooc.elte.hu oldalon)
https://mooc.elte.hu (Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét  (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.)