Gyors segítség az autizmussal élőknek veszélyhelyzetben

2020.03.24.
Gyors segítség az autizmussal élőknek veszélyhelyzetben
Az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport szakértői és hallgatói is részt vettek annak az összefoglalónak az elkészítésében, amely a rendkívüli intézkedések hatására megváltozott élethelyzetben különös figyelmet igénylő autizmussal élő embereknek, családjaiknak és a velük foglalkozó szakembereknek nyújt gyors és hatékony támogatást. 

Az autizmusban érintett gyermekek és felnőttek számára különösen ijesztő a járványügyi intézkedések miatt hirtelen megváltozott élethelyzet. Az utóbbi napokban átalakult az emberek viselkedése, számos forrásból hallhatóak különféle ijesztő hírek a koronavírusról, a megbetegedésekről, a járványról. Sok esetben megváltozott az otthoni napi rutin is.

Az autizmus a társas készségek, a kommunikáció, a rugalmasság és az ingerfeldolgozás területén okoz kihívásokat, ezek a készségek pedig elengedhetetlenül fontosak a jelenleg kialakult helyzet helyes értelmezéséhez, a szorongások, pánik elkerüléséhez. Az autista személyek – teljesen vagy különböző mértékben – képesek megérteni a megváltozott élethelyzeteket, és tudnak aktívan együttműködni a betegség megelőzésében és kezelésében, ehhez azonban segítségre van szükségük.

Közös felelősségünk és érdekünk az autizmusban érintett családok kiszolgáltatott élethelyzetében való segítségnyújtás, 

az egészségügyi ellátásban az értő együttműködés.

A megfelelő szakértelemmel akadálymentesített információnyújtás, az esetleges megbetegedés, kórházi kezelés esetén szükséges akadálymentesítés nem csak a sikeres együttműködést kulcsa, hanem autista társaink joga is egyben. Az Autisták Országos Szövetsége, az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának szakértői és hallgatói, az Autizmus Alapítvány szakértői, a Bethesda Gyermekkórház szakápolói és további autizmusban jártas szakértők együttműködésével a rendkívüli intézkedések kihirdetése óta közel 30 fős stáb dolgozott az Autisták Országos Szövetsége weboldalán mára már elérhető tájékoztató és szakmai, módszertani támogatást nyújtó tartalmak fejlesztésén.  

Az oldalon könnyen érthető (képekkel, fotókkal kiegészített) tájékoztatókat és letölthető vizuális algoritmusokat (folyamatábrákat és videómodelleket) találunk, amelyek segítségével megbeszélhetjük az autista személlyel a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetet és azt, hogyan tudnak ők is aktívan tudjanak részt venni a védekezésben. Letölthetők a koronavírus fertőzéssel és a különféle élethelyzetek megértéséhez, megelőzéséhez, a megbetegedés, az esetleges kórházi kezelés során előforduló tevékenységek önálló végzéséhez, vagy a kezelésekben való együttműködést segítő autizmus-specifikus támogatások.

Kórházi kiskönyv az autista személlyel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjti össze arra az esetre, ha az autista személy az őt jól ismerő családtagjaitól, segítőitől a fertőzés miatt átmenetileg elszakadna.

A weboldal ajánlást tartalmaz a köznevelés számára az autista gyermekek digitális távoktatásához, és összefoglaló is található benne az autista személyeket segítő vizuális támogatások rendszerét és alkalmazását segítő, könnyen érthető módszertanról is, amelyet a DATA (Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon) projekt keretében az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport munkatársai Győri Miklós habil. egyetemi docens vezetésével készítettek..

Az oldal tartalma folyamatosan bővül, jógyakorlatokkal is segítve a családokat, szakembereket és egészségügyi intézményeket.

Az oldal elkészítésében szerepet vállaló szakemberek arra kérik az autista személyek családjait, támogatóit, töltsék le a  oldalról a kórházi kiskönyvet, és az mindig legyen kéznél. Amennyiben megbetegedésre kerül sor, kérik az egészségügyi dolgozók együttműködését is a kórházi kiskönyv használatában. Ily módon gyorsan és hatékonyan juthatnak információkhoz, a kezeléseket nagyban megkönnyítik az akadálymentes ellátást biztosító vizuális segítségek.

További információ
Forrás: modern iskola