Hagyomány és megújulás egysége

2017.03.05.
Hagyomány és megújulás egysége
Az ELTE megérkezett Szombathelyre címmel rendeztek ünnepséget a Savaria Egyetemi Központban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a szombathelyi campus integrációja alkalmából 2017. március 3-án.

"A folyamat arról győzött meg, hogy ami létrejön, összhangban van azzal az értékrenddel, amit eddig is képviselt az ELTE, és ami úgy foglalható össze, hogy ugyanannyira tiszteljük a hagyományainkat, mint amennyire nyitottak vagyunk a megújulásra", mondta ünnepi beszédében Kisfaludi András, az ELTE általános rektorhelyettese. Köszöntőjében kiemelte, hogy az ELTE-identitás immár nemcsak a fővároshoz kötődik, hanem a Savaria Egyetemi Központ révén a nyugat-dunántúli régióhoz is. Az integráció a stratégiai előnyökre épít, élve a térség kiváló adottságaival, abban a közös bizakodásban, hogy kiállja az idők próbáját. Emellett a szombathelyi campus nagy szerepet kaphat a nemzetközi ügyek fejlesztésében is.

Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese arról beszélt, hogy az integráció egyszerre minőségi ugrást és új lehetőségeket jelent, de az elvárásoknak is meg kell felelni. Kiemelte, hogy a szombathelyi képzés célja továbbra is az értelmiség nevelése a klasszikus, egyetemes értékek mentén. Az ELTE-hez való kapcsolódás stabilitást, fejlesztéseket, biztonságot és új jövőképet jelent, hangsúlyozta, de mindenképpen meg kell tartani a „berzsenyis” identitást is. A SEK rektorhelyettese végezetül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták az integrációs folyamatot: a közszféra szereplőinek, kollégáinak, állami, megyei, városi vezetőknek ugyanúgy, mint az egyetemi vezetőknek, akik kitartó és elszánt munkájukkal az elmúlt időszak nehézségeit segítettek megoldani. Az átadott emléklapokon egy Jókai-idézet olvasható:

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke Szombathely, az egykori Savaria lehetséges új virágkoráról beszélt, valamint az Oktatási Hivatal támogatásáról biztosította az intézményt, hogy olyan sikerek, eredmények születhessenek, amelyek méltók az egykori Savaria nagyságához. Hende Csaba országgyűlési képviselő a történelmi múlt jeles eseményeit idézte köszöntőjében, kiemelve, hogy ez a vidék mindig virágzott, amikor a provincializmusnak ellentmondó, soknemzetiségű, többkultúrájú, toleráns, befogadó integráció része volt. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a város nevében mondott köszönetet, hiszen az ELTE-integrációval a Savaria Egyetemi Központ új lehetőségeket kapott: olyan minőségű felsőoktatás valósulhat meg, amely valóban piacképes tudást ad a hallgatóknak. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet a közönség összetételére: a vasi városok polgármesterei, a megye életében meghatározó cégek vezetői, a társadalmi feladatokat ellátó közszolgáltatók is a közös ünnep résztvevői voltak.

Az ünnepi rendezvényen fellépett és rimóci táncokat adott elő az 1987-ben alakult Szökős Néptáncegyüttes, a SEK hallgatói Weöres Sándor-verseket szavaltak, valamint többek között kórusműveket adtak elő. A műsort követően először csendült fel az intézmény falai között a nagyszombati himnusz az ELTE jogelőd intézményének alapítása tiszteletére, megemlékezve arról, hogy az egyetemet 1635-ben Nagyszombaton alapította Pázmány Péter esztergomi érsek.

Az ELTE megérkezett Szombathelyre

Az ELTE megérkezett Szombathelyre

0

/

0

0

/

0