Hallgató tervezte az ELTE szombathelyi hivatalos szájmaszkját

2020.11.19.
Hallgató tervezte az ELTE szombathelyi hivatalos szájmaszkját
Szükségből erényt! – ezt a címet kapta az ELTE Savaria Egyetemi Központ maszkpályázata, amelyet az idei új típusú koronavírus-járvány hatására hirdettek meg. A felhívásra több mint 20 pályamű érkezett, közülük választotta ki a zsűri a vizuális művészet szakos Ecsedi Krisztina tervét.

A kényszerű szükség, a maszkviselés is rengeteg kreatív energiát tud megmozgatni, jobbnál jobb maszkokat láthatunk embertársaink arcán. Fontosnak ítélve a korlátozó rendelkezések betartását, az egyetem maszktervezésre buzdította diákjait, hogy a hallgatók bevonásával is erősítse a járvány elleni védekezést.

A felhívásra tizenhatan húsznál is több munkát adtak be. A műveket négytagú zsűri bírálta el. Lenkai Nóra rektori biztos, Lenner Tibor, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója, Nagy Gábor György Munkácsy-díjas képzőművész, a Vizuális Művészeti Tanszék adjunktusa és Kleinhappel Miklós kommunikációs munkatárs azokat a maszkterveket részesítette előnyben, amelyek kifejezik az egyetemi központ szellemiségét, vagy egyedi karakter jelenik meg rajtuk.

A zsűri Ecsedi Krisztina maszktervét ítélte a legjobbnak, aki az első helyezés mellé 30 ezer forint pénzjutalomban részesült.

A beérkezett sok kreatív alkotás a hallgatók kimeríthetetlen fantáziájáról tanúskodott, ezért a bírálók két különdíjast is hirdettek: Horváth Máté és Vigvári Virág munkáikkal szintén magas színvonalon teljesítették a pályázati leírásba foglalt elvárásokat.

Ecsedi Krisztina elárulta, tervezéskor úgy gondolta, hogy egy EKG-s dizájn fejezhetné ki a legjobban, hogy a hallgatók szeretnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi campusán tanulni. A betűk között található szív erre erősít rá.

Horváth Máté alkotásának hangulata sokak számára ismerős lehet, hiszen az ő tervei alapján készült az a fiktív, szörföző élőlényekből álló graffiti, amelyet a Savaria Egyetemi Központ tavaly decemberi nyílt napján az érdeklődők a Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóival együtt készíthettek el az "A" épület egy második emeleti lépcsősora mentén. A különdíjas elmondta, a graffiti még a koronavírus-járvány előtti felhőtlen időszak kedélyállapotát tükrözi, és ezt az állapotot idézi fel stílusával és színvilágával a maszkterve is, de a gördeszkás alakkal már azt kívánta megjeleníteni, hogy a tavaszi karantén után most ismét a tiltások és a lezárások felé tartunk. 

Vigvári Virág tervével az egyszerűségre törekedett, és olyan dizájnt szeretett volna alkotni, amely bármilyen öltözékhez passzol. Mivel a maszk alapszínének feketének kellett lennie, a fekete–fehér kontrasztból indult ki. A „gubanc” tavalyi hidegtű munkája. Ezt a vonalrendszert akkoriban több művéhez is felhasználta, most kíváncsi volt, hogyan érvényesülne maszkon. Célja mutatós és vagány dizájn tervezése volt.

A nyertes pályamunka készítője és a különdíjasok is az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatói. A Savaria Egyetemi Központ a legjobbnak ítélt tervekből maszkokat fog gyártatni. A beérkezett munkákat a járványhelyzet alakulásától függően házi kiállításon is meg lehet majd tekinteni.

Forrás: ELTE SEK
A borítón látható maszkok tervezői balról jobbra: Ecsedi Krisztina, Horváth Máté, Vigvári Virág