Hallgatóink sikere a magyar tudományos eredmények népszerűsítésében

2021.08.05.
Hallgatóink sikere a magyar tudományos eredmények népszerűsítésében
Lezárult a CEU és a Qubit első közös, egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett esszépályázata, amelyben a CEU Határtalan Tudás eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártak. A fődíjat Dormán Hanga, az ELTE PPK mesterszakos hallgatója nyerte el, a második és a harmadik helyen is ELTE-s végzett. 

májusban elindított verseny célja az volt, hogy minél több fiatal legyen aktív részese a modern tudomány eredményeiről szóló közbeszédnek, szakmai diskurzusoknak. A CEU Demokrácia Intézetének Határtalan Tudás sorozatában magyar tudósok saját kutatási eredményeiket mutatják be közérthetően olyan aktuális témakörökben, mint a klímaváltozás, a hálózatkutatás, az adattudomány, a vallástörténet, a közgazdaság, a pszichológia vagy éppen az őstörténet.

A kiírásban megfogalmazott közepesen szigorú, a tudományos munkálkodást emuláló formai és tartalmi követelményeknek végül 42 pályamű tett eleget, a legkülönböző témákat citálva a járvány társadalomszervezési hatásaitól a klímaváltozás és a biodiverzitás kapcsolatán, a mesterséges intelligenciák katonai célú felhasználásán át a legfrissebb hálózatkutatási és evolúcióbiológiai megfejtésekig.

A beérkezett esszéket elismert szakemberek, rangos tudósok és kutatók bírálták el: Enyedi Zsolt politológus, Fábri György tudományszociológus, Gáspár Merse Előd kognitív kutató, Kertész János Széchenyi-díjas fizikus, hálózatkutató, Laszlovszky József középkortörténész, régész, Sándor Judit bioetikus, Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, az IPCC vezető elemzője és Varga Máté genetikus.

A pályázaton az 1. helyet Dormán Hanga, az ELTE Számítógépes és Kognitív Idegtudomány MSc-jének végzős hallgatója, a Rajk Szakkollégium tagja szerezte meg Az idegen elmékre támaszkodni nehéz, de érdemes című dolgozatával, a nyertes írás itt olvasható.

A 2. helyen Bagi Eszter, az ELTE Kulturális Antropológia Tanszékének mesterszakos hallgatója végzett Gyász, trauma és „jó halál” járvány idején című munkájával, míg a 3. helyen ketten osztoznak: Békefi Bálint, a University of Chester végzős teológia-mesterszakos hallgatója (Vallás és testiség modern megközelítésben: a keresztény fizikalizmusról) és Janszky-Máriás Nikol, az ELTE angol-kínai tanárszakos hallgatója (Éghajlatváltozás – válság a világban és itthon).

A pályázat alapjául szolgáló előadások és a beszélgetések megtekinthetők a Határtalan Tudás lapjain, az eseményekről készült rendszeres beszámolók és interjúk a Qubiten olvashatók.

Forrás: Qubit 
A borítókép Tóth Róbert Jónás (Qubit) illusztrációja a nyertes munkához.