Hálózatkutatással a terrorizmus ellen

2017.07.10.
Hálózatkutatással a terrorizmus ellen
Nyolc ország tizenhat szervezetének együttműködésével jött létre a RED-Alert elnevezésű konzorcium, amely a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereinek segítségével kíván fellépni a különféle terrorista megnyilvánulások ellen. A projektben Vicsek Tamás professzor és hálózatkutatási csoportja is részt vesz.

Szélsőségesek és terrorista csoportok hatékonyan használják az internetet a pszichológiai hadviselés eszközeként, nézeteik terjesztésére, beszervezés és félreinformálás céljából. Ez ellen lép fel a 2017 júniusában indult, a maga nemében egyedülálló, három éves RED-Alert program. A konzorciumban két angol és egy magyar egyetemi kutatócsoport – az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékének Vicsek Tamás egyetemi tanár által vezetett hálózatkutatási csoportja – is részt vesz az antiterrorizmussal és különféle titkosszolgálati ügyekkel foglalkozó cégeken, valamint állami szervezeteken túl.

A kezdeményezést az EU több mint 1,5 milliárd forinttal támogatja, amelyből 93 millió forint jut az ELTE kutatócsoportjának elsősorban új hálózatelemző módszerek kidolgozására az interneten fellelhető szövegek intelligens feldolgozása céljából. A támogatás révén a terrorizmust támogatók rejtett hálózatát rekonstruálják majd a világhálón (például a Twitteren vagy a Facebook-on) közzétett információk alapján.