Hangulatjelentés a frontokról

2020.03.25.
Hangulatjelentés a frontokról
A járványügyi rendelkezések hatására megváltozott egyetemi és nagyvárosi életről közvetít kétnaponta műsorsorozatot az ELTE EPER Rádió.

Az Első Pesti Egyetemi Rádió (FM 97.0), az EPER civil közösségi rádió, az ELTE BTK Médiakutatási és Művészetelméleti Intézetének technikai és szakmai segítségével a Trefort-kertben működik, az adásokat ELTE-sek készítik. Kiemelten fontos célja a vételkörzetében élők tájékoztatása az egyetemen folyó tudományos, kulturális és művészeti tevékenységről, az ELTE diákéletéről, de foglalkoznak minden olyan közüggyel is, amely az egyetemet, az egyetem polgárait érinti. 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos eseményeket a rádió munkatársai március 11-től követik, és a távoktatás bejelentése óta a járványügyi rendelkezések hatására megváltozott egyetemi és nagyvárosi életről új dokumentum-sorozatot is indítottak Koronakrónika címmel. 

A kb. kétnaponta jelentkező krónikákban a veszélyhelyzet következtében átalakuló mindennapok legkülönbözőbb aspektusait mutatják be, szó esett már a társasházakban megváltozott takarítási protokollról, a villanyszereléssel kapcsolatos forgalomcsökkenésről, a home office és az otthonmaradó kisgyerekekkel való törődés összehangolásáról, az idős emberek bezártságélményéről.

A budapesti tömegközlekedésben a járvány idején is szolgálatot teljesítő buszsofőr elmondja, milyen a hangulat a munkatársak körében és a buszon, és hallunk arról is, hogyan változtatja meg a szociális munka gyakorlatát és hétköznapjait a koronavírus, mi lesz ilyenkor az utcán életvitelszerűen tartózkodó emberekkel. A hangulatjelentésekből az is kiderül, milyen most az egyébként mindig forgalmas Deák Ferenc tér és a Margitsziget. De az elrendelt veszélyhelyzetben elcsendesedett Budapest mellett az EPER munkatársai tudósítottak már a prágai kocsmabezárásokról és a svájci egyetemi rendelkezésekről is.

Az oktatási intézmények, így az ELTE életében a legnagyobb változást jelenleg a tantermen kívüli digitális munkarend megindulása jelenti. Az egyetemi rádió az eddigi adásokban kis- és nagyiskolásokat, szülőket és pedagógust is megszólaltatott, ők mit gondolnak erről. Fazekas János, a Közigazgatási Jogi Tanszék docense arról nyilatkozott, hogyan zajlanak az előkészületek a távoktatásra a jogi karon, milyen nehézségekkel kell az oktatóknak szembenézniük. A negyedik részben már az első, távoktatásban megtartott óra konkrétumairól beszélt Réti Mária habilitált egyetemi docens, az ELTE ÁJK Agrárjogi Tanszék vezetője, később a másik felet, a tanulókat is megkérdezték a kapott feladatokról, az első napok távoktatási tapasztalatairól. Egyetemi hallgatóktól azt is megtudhattuk, hogyan élték meg a kollégiumi kiköltöztetéseket. 

A műsort önkéntes kisközösségi rádiósokként az ELTE oktatói, hallgatói és munkatársai, Bánhidi Bálint, Bozó Antal, Dósa Judit, Fodor Fanni, Hargitai Henrik, Horváth Attila, Jámbor Bálint, Kazinczy Bálint, Munteán Erik, Polgár Zoltán, Rack László, Rácz Anna, Székács Linda, Szűcs Andrea, Varga Kata, Vida Bence és Vincze Kata készítik.  Műsorigazgató: Jamriskó Tamás.

Az adások élőben a honlapon, illetve utólag az EPER Facebook-oldalán található Mixcloud csatornán hallgathatók meg.