Harmadszor rendezte meg az ELTE a Határon Túli Intézmények Fórumát

 

2014. július 8-án, a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem programsorozatának első napján harmadik alkalommal szervezték meg az ELTE Határon Túli Intézmények Fórumának plenáris ülését, amelyen 11 határon túli intézmény és a kormányzat képviselői, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetői vettek részt. Az ünnepélyes megnyitót 2014. július 7-én tartották. A Fórumot az Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácstermében rendezték, levezető elnöke Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja, az Egyetem korábbi nemzetközi rektorhelyettese volt.

A Fórum plenáris ülésének megnyitásakor Mezey Barna, az ELTE rektora hangsúlyozta: elengedhetetlen a folyamatos párbeszéd, amelynek során egységes álláspont alakulhat ki a nemzeti felsőoktatást érintő kérdésekben. A rektor elmondta: az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezdeményezésére néhány évvel ezelőtt alakult Fórum jelenti a Magyar Rektori Konferencia nemrég létrejött Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottságának alapját is. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a határon túli intézmények a külhoni magyarság bázisát jelentik.

A Fórum keretében a határon túli intézmények együttműködési lehetőségekről tanácskoztak: új mobilitási csatornákról, közös képzésekről és akkreditációs folyamatokról, ösztöndíj-programokról és pályázási lehetőségekről. Az intézmények képviselői a jó gyakorlatok mellett a közös problémákról és a lehetséges megoldási javaslatokról is egyeztettek. A résztvevők a tanárképzés fejlesztése mellett a tehetséggondozás fontosságát is kiemelték, ehhez kapcsolódóan az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programját Weiszburg Tamás egyetemi docens mutatta be.

A Fórumon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, az Eperjesi Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Újvidéki Egyetem vezetői vettek részt.

 

2014.07.09.