Határtalan neutrínók

Határtalan neutrínók
01/23

2020. január 23. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

01/23

2020. január 23. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Trócsányi Zoltán fizikus előadásával folytatódik "Az atomoktól a csillagokig" sorozat az ELTE Természettudományi Karon.

A neutrínók tényleg szinte akadálytalanul haladnak át az anyagon? És mi a kapcsolatuk a többi elemi részecskével? Valóban maguktól átalakulnak repülés közben? És honnan lehet mindezt tudni? Az előadás során Trócsányi Zoltán Nobel-díjjal elismert kísérletekről mesél, amelyek révén sikerült felfedezni ezt a különös részecskét, feltárni tulajdonságait és viselkedését. 

Trócsányi Zoltán fizikus az ELTE és a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a részecskefizika kutatója. A Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója, az MTA-DE Részecskefizikai Kutatócsoport csoportvezetője. PhD-fokozatát 1990-ben szerezte a Virginiai Állami Egyetemen fizikai tudományokból, kutatási területe az elemirész-fizika, a sugárzási korrekciók számításának elmélete, illetve konkrét folyamatok hatáskeresztmetszetének számítása, valamint a Standard Modellbe nem illeszthető jelenségek keresése az LHC CMS detektorával.

A tizennegyedik éve futó Az atomoktól a csillagokig sorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.