„Határtalan tudomány”

2018.10.24.
„Határtalan tudomány”
A Magyar Tudományos Akadémia 2018 novemberében 15. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a "Magyar Tudomány Ünnepe 2018” című országos és határon túli programsorozatot, idén Határtalan tudomány mottóval. A rendezvénysorozaton az Eötvös Loránd Tudományegyetem is számos programmal vesz részt.

Az idei programsorozat hatékony segítséget kíván nyújtani többek között annak az aktuális kérdésnek a megválaszolásához, hogy milyen módon megy végbe a technológiai fejlesztések szétterülésének folyamata hazánkban és a nemzetközi környezetben. A tudományünnep másik kiemelt célja a tudomány kommunikációs tevékenységének vizsgálata, a nemzetközi-magyar és a külhoni-magyar kutatások (kutatócsoportok) jó példáinak bemutatása és az együttműködések erősítése.

Idén a rendezvénysorozat nyitóelőadása az önvezető autók jövőjével foglalkozik: hogyan érzékelik az őket körülvevő világot, miként lehetnek képesek kezelni a mindennapi helyzeteket, és – tesszük hozzá gondolatban – hogyan bírják majd idegekkel a budapesti dugókat. Utóbbi kivételével jó eséllyel választ kaphatunk kérdéseinkre Bokor József november 5-i előadásában, mely a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitója után hangzik el. A megnyitó és az előadás élő közvetítésben követhető lesz a tudomanyunnep.hu és az mta.hu oldalakról.

A Magyar Tudomány Ünnepe ELTE-s rendezvényeiről ezen az oldalon olvashat bővebben.

A magyar tudomány ünnepéről az MTA 1997 óta emlékezik meg, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A magyar tudomány ünnepén Magyarország számos városában és a határokon túl is, többhetes rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődök.