Heltai Fanni Anikó ösztöndíjas

Heltai Fanni Anikó ösztöndíjas

Képzés ELTE-n: Társadalomtudományi Kar, nemzetközi tanulmányok alapképzés

Ország: Németország

Város: Heidelberg

Fogadóintézmény: Ruprecht Karl Universität Heidelberg

Ösztöndíj: Erasmus

Ösztöndíjas időszak: 2014.10.01. - 2015.02.28.

„... bepillantást nyerhettem egy más oktatási rendszerbe, tágíthattam látókörömet és megismerhettem önmagamat, képességeimet, hogy mit, milyen nehézséget, hogyan tudok leküzdeni.”

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Külföldi szemeszteremet mindenképpen Németországban szerettem volna eltölteni. A német partneregyetemek közül csupán itt, Heidelbergben találtam számomra megfelelő képzést és tárgyakat, amiket be tudtam illeszteni itthoni tanrendembe is.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Hogy bepillantást nyerhettem egy más oktatási rendszerbe, tágíthattam látókörömet és megismerhettem önmagamat, képességeimet, hogy mit, milyen nehézséget, hogyan tudok leküzdeni.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Első nehézség, amivel szembe találtam magam, a bürokrácia volt. A szerződéseket késve kaptam kézhez, a partner elfeledkezett az aláírásukról, ezen kívül az ösztöndíjat is másfél hónap késéssel folyósították. Másik nehézség a segítség hiánya volt, hogy mindent egyedül, bármiféle tanács vagy iránymutatás nélkül kellett elintéznem kint.

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben? 
Tanulmányaimban nagyon sokat segített, hogy kint megtanultam, hogyan kell egy jó prezentációt elkészíteni és előadni. Tárgyi tudásom is nagyban gyarapodott és úgy érzem nyitottabbá váltam az újdonság irányába mind ahogy a másféle emberek, illetve gondolkodás felé is, ami úgy gondolom pozitívan fogja majd jövőbeni karrieremet befolyásolni.

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak? 
Hagyja maga mögött minden gátlását és lépjen ki a komfortzónájából! Legyen spontán és ne aggódjon a dolgokon, éljen a mának, dolgozzon keményen és higgye, hogy minden jó lesz előbb utóbb.