Hidrogeológia Professzúra alakult a TTK-n

2016.09.14.
Hidrogeológia Professzúra alakult a TTK-n
2016. szeptember 1-jén az ELTE Természettudományi Karán alakult meg a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra. Az új szervezeti egység létrejöttéhez, valamint céljainak megvalósításához Tóth József, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja személyesen is hozzájárul az általa kezdeményezett, hasonló nevű alapítvány révén.

A professzúra célja a modern hidrogeológiai (a Tóth-féle medencebeli vízáramlások földtani hatótényező szerepét integráló) megközelítés oktatásának, fejlesztésének és kutatásának, valamint a szakterület gyakorlati alkalmazásának elősegítése. A professzúra vezetője Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, aki két évtizede kezdte meg az elmélet oktatását az ELTE-n.

Az egység megalakulása Egyetemünk egyik első olyan példája, amelyben a magántőke bevonására a felsőoktatás kiemelt területeinek támogatása érdekében került sor.

Tóth József professzor 2016. szeptember 1-jén „A „Tóthian” talajvíz-áramlási elmélet és annak következményei kezdettől (1963) máig” címmel tartotta meg székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémián. Az előadást követően Jordán Tibor, az ELTE TTK stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese jelentette be, hogy új szervezeti egység kezdi meg működését Egyetemünkön. A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológiai Professzúra Alapítványt Tóth József 2015 szeptemberében hozta létre.