Hidrogeológusaink Daejeonban

2018.09.26.
Hidrogeológusaink Daejeonban
A Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetségének (International Association of Hydrogeologists) 45. konferenciáját idén szeptember 9. és 14. között Daejeonban, a Koreai Köztársaságban rendezték. A Természettudományi Kar Professzúráját Mádlné Szőnyi Judit egyetemi docens, professzúravezető, a konferencia tudományos bizottságának felkért tagja, valamint Tóth Ádám tanársegéd és Kovácsné Bodor Petra doktorjelölt képviselték.

A tanácskozás több mint 700 nemzetközi résztvevője 10 plenáris előadást hallgathatott meg többek között az ázsiai területek hidrogeológiájáról, a boreális területek felszínalatti víztől függő ökoszisztémáiról és a karsztos területek globális helyzetéről. Az elhangzott prezentációk és bemutatott poszterek 9 fő téma köré csoportosultak, melyek a hidrogeológia legfontosabb, legaktuálisabb kérdéseit érintették.

A Professzúra munkatársai közül Mádlné Szőnyi Judit a mély karbonátos víztartó rendszerek hőmérsékletviszonyaival és a hómérsékletet befolyásoló vízáramlásokkal összefüggő folyamatokkal foglalkozott előadásában; Budapest tágabb környezetének felszín alatti hőmérsékleti viszonyait mutatta be a kutakban mért adatok és a numerikus modellezés eredményeinek összevetésével.

Tóth Ádám előadásában a Balaton felszínalatti víztől való függőségét tárgyalta: vízmérleg számításokat, hidraulikai adatfeldolgozást és numerikus szimulációt alapul véve az eredmények egyöntetűek, mondta el, a korábbi feldolgozások azonban szinte teljesen elhanyagolták a felszínalatti víz komponenst. Másik előadásában a források innovatív alkalmazásának lehetőségéről beszélt a felszínalatti vízáramlási rendszerek esetében: adathiányos területeken a források fakadási szintjét és a kilépő víz fizikai-kémiai karakterét felhasználva jellemezte a vizsgálati terület hidrogeológiai viszonyait.

Kovácsné Bodor Petra a Gellért-hegyi források és a bennük előforduló biogeokémiai kiválások radioaktivitását ismertette a nemzetközi szakembergárdával, illetve termálvízben zajló in situ kísérlet és az aktívan formálódó Molnár János-barlang izotópgeokémiai és radionuklidos kutatásának eredményeit mutatta be.

A Regional Groundwater Flow Commission elnökeként Mádlné Szőnyi Judit, és titkáraként Tóth Ádám szekciót is szerveztek a konferencián Innovation in regional groundwater flow understanding címmel, melynek során 16 előadás hangzott el.

A résztvevők a konferencia keretében kiránduláson is részt vehettek, ahol a szakmai programok mellett (sekély geotermikus rendszerek, felszín alatti kutató alagút, parti szűrésű rendszer, geológiai park, vízi erőmű) Korea kulturális örökségeivel is megismerkedhettek.