Historical Studies on Central Europe

Historical Studies on Central Europe
03/04

2022. március 04. 16:00

online

03/04

2022. március 04. 16:00 -

online


Az ELTE BTK angol nyelvű periodikáját online mutatják be az érdeklődőknek.

Az évente kétszer megjelenő folyóirat a tágan értett közép-európai térség történeti, néprajzi, régészeti kérdéseiről közöl tanulmányokat, kritikai rovatában a régióval kapcsolatos kutatások friss eredményeit szemlézi, és beszámol a Közép-Európában folyó történeti kutatásokról is. Főszerkesztői Klement Judit és Nagy Balázs, a rangos nemzetközi szerkesztőségnek rajtuk kívül nyolc ELTE-s oktató is a tagja. 

Az új számot Maria Crăciun, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora és Gyáni Gábor, az MTA rendes tagja, az ELTE professor emeritusa méltatja.

A kiadvány négy blokkba rendezve kilenc tanulmányt közöl. Michel Figeac és Kurucz György írása a kora újkori nemességgel, H. Németh István és Tomáš Sternec pedig a kora újkori magyar, illetve a cseh urbanizációval foglalkozik. A kisvárosokról szóló blokkban Szilágyi Zsolt a magyarországi Alföld, Maximilian Martsch pedig a 18–19. századi Ausztria urbanizációs viszonyait elemzi.

Az Osztrák–Magyar Monarchia kapcsán három tanulmányt közöl a folyóirat, Tarafás Imre, Kövér György, illetve a Júlia Čížová és Roman Holec szerzőpáros tollából. A Current research állandó rovat az újabb történeti kutatásokról számol be, a legfrissebb számban Szende Katalin mutatja be a magyar várostörténeti atlasz koncepcióját és a sorozat eddig megjelent köteteit. A folyóirat szerkesztői fontosnak tartják, hogy recenziókban foglalkozzanak a közép-európai régióról szóló újabb munkákkal, az új számban összesen tizenegy könyvkritika olvasható, ezek témakörei a római birodalom vallási életétől a 18. századi ördögűzőkön keresztül a modern világgazdaság fejlődési problémáiig húzódnak.

A bemutatóhoz Zoomon lehet csatlakozni (Meeting ID: 896 7809 0153 / Passcode: 797533).