Hogyan értsük meg a tudományt?

2022.02.23.
Hogyan értsük meg a tudományt?
Hogyan tudjuk a tudományos információkat feldolgozni? Tudunk-e különbséget tenni a valós tudományos eredmények és az álhírek között? Hogyan közvetíti a média a tudományos eredményeket? Ezekre a kérdésekre keresték a választ egyetemisták a Tudomány Mindenkinek Hackathonon 2022. február 18-án, Veszprémben.

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében megvalósuló „Tudomány Mindenkinek” alprojekt fő célkitűzése, hogy a tudományos kutatási eredményeket közérthető módon eljuttassa a nagyközönséghez. Ennek égisze alatt zajlott a Tudomány Mindenkinek Hackathon, amelyre több egyetemről érkeztek a résztvevők, hogy összemérjék tudásukat. A nagyszabású, egész napos versenyt a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara szervezte.

„Kellemetlen igazságok” címmel mindjárt egy aktuális társadalmi problémára világított rá Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektorának nyitóelőadása, amely a klímaváltozás problémáját helyezte fókuszba, kiemelve az ehhez kapcsolódó tudományos tényeket és tévhiteket.

A versenyen egy – a szervezők által előre kiválasztott és a nevezett csapatokkal megosztott – tudományos közlemény alapján a csapatok a helyszínen dolgozták ki a feladatokat. A verseny alapjául „A felsőoktatási kínálat és a munkaerőpiaci kereslet találkozása” című publikáció szolgált, amelynek szerzői Gadár László, Dr. Banász Zsuzsanna, Dr. Kosztyán Zsolt Tibor és Dr. Telcs András. A kutatási eredményekről sajtóközleményt, közösségimédia-tartalmat és podcasttervezetet készítettek a versenyzők. Az egyes feladatok kidolgozását szakmai előadások támogatták, amelyek során a résztvevő egyetemisták szakemberek tolmácsolásában nyerhettek bepillantást az adott terület sajátosságaiba.

Müller Mihály, a Veszprém–Balaton 2023 sajtófőnöke a sajtóközlemény összeállításának rejtelmeibe avatta be a résztvevőket, Dr. Liska Fannytól a jó social media tartalom készítésének módszerét ismerhették meg, Dr. Tóth-Nagy Georgina pedig podcast készítéséhez szolgált hasznos tanácsokkal. Az országos verseny első helyezettje a Pannon Egyetem hallgatóiból álló „Élretörők” csapat lett, amelynek tagjai Barabás Bianka, Kenyeres Éva és Szultos Boglárka voltak. A második helyezést a „Fast and Curious” csapat érte el, Méhes Csenge és Várnai Emese közreműködésével. A harmadik helyezés pedig a Miskolci Egyetem hallgatóiból álló „Researchers” csapaté lett, amelynek tagjai Francuz Anna, Lukács Eszter és Németh Zsombor voltak.

 

„Nagyon örülünk, hogy részt tudtunk venni a versenyen, a feladatokkal számos új ismeretre tettünk szert. A feladatok kidolgozásában segítségünkre voltak a színvonalas szakmai előadások. Szívből ajánljuk a versenyen való részvételt másoknak is, mert közösségépítő ereje van, és hasznos kapcsolatokat alakíthatsz ki”

– osztották meg tapasztalataikat az első helyezett csapat tagjai.

A szervezők fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a mindennapokban tudatosan figyeljük, olvassuk a híreket, kutatóként pedig ne feledkezzünk el a kutatási eredményeink közérthető kommunikációjáról sem.

 

„A Tudomány Mindenkinek alprojektünk azért nagyon fontos, mert szeretnénk a tudományos eredményeket közérthető módon átadni a vállalkozóknak, a helyi lakosoknak, hogy a mindennapi döntéseikben fel tudják használni ezeket. Továbbá szeretnénk bebizonyítani azt is, hogy az egyetemen nemcsak önmagáért a kutatásért kutatunk, nem egy elefántcsonttoronyban vagyunk, hanem olyan eredményeink is vannak, amelyeket fel lehet használni a mindennapokban. Ez most egynapos rendezvény volt, de hosszú távú terveink között szerepel egy többnapos nemzetközi hackathon megszervezése tudománykommunikáció témában”

– mondta el Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0