Hogyan folyik a kvarkanyag?

Hogyan folyik a kvarkanyag?
04/15

2021. április 15. 17:00

online

04/15

2021. április 15. 17:00 -

online


Csanád Máté, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék egyetemi docense „az ősleves dinamikájáról” tart előadást „Az atomoktól a csillagokig" ismeretterjesztő előadássorozatban.

Világunk ma atomokból áll, nem volt ez azonban mindig így. Ahogy a Világegyetem tágult, úgy hűlt is, a régmúltban tehát nagyon forró volt – olyan forró, hogy az első pár százezer évben nem is atomos, hanem plazma állapotú anyag töltötte ki. Az első ezredmásodpercben pedig olyan méreteket öltött a forróság, hogy még az atomok építőkövei: a protonok és a neutronok is megolvadtak. Ilyen körülményeket ma nagyenergiás gyorsítókban létrejövő atommag-ütközésekben,

kis Ősrobbanásokban lehet létrehozni.

Az elmúlt években összegyűlt kísérleti eredmények arra utalnak, hogy nagyenergiás atommag-ütközések során közel tökéletes folyadék típusú anyag alakul ki. Az előadó áttekinti az ide vezető utat, és azt is, hogy mit tudunk ma erről a közegről, illetve a hagyományos részecskékké való átalakulásáról.

Csanád Máté és társai legutóbbi kutatási eredményeiről ebben a cikkben számoltunk be.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.