Hogyan gondolnak a kutyák a játékaikra?

2022.06.22.
Hogyan gondolnak a kutyák a játékaikra?
Sok kutyarajongó szeretné tudni, mi jár a kedvencek fejében, a kutatók most végre közelebb kerültek a válaszhoz. Az Etológia Tanszék Családi Kutya Programjának kutatói új vizsgálatukban feltárták, hogy a kutyáknak ún. multimodális mentális képe alakul ki az ismerős tárgyakról. Ez azt jelenti, hogy amikor egy tárgyra gondolnak, elképzelik annak különböző érzékszervi jellemzőit, például a kinézetét vagy a szagát.

A kutatócsoport abból indult ki, hogy azok az érzékszervek, amelyeket a kutyák különböző tárgyak (például a játékaik) azonosítására használnak, tükrözik azt, ahogyan a tárgyak jelen vannak az elméjükben. „Ha megvizsgáljuk, hogy a kutyák milyen érzékszerveket használnak, miközben egy játékot keresnek, megértjük, hogyan gondolnak rá – magyarázza Shany Dror, az Animal Cognition folyóiratban megjelent kutatás egyik vezetője. – Ha a szaglásukat vagy épp a látásukat használják a keresés során, az jelzi, hogy tudják, milyen szaga van az adott játéknak vagy hogyan néz ki.”

Korábbi vizsgálatuk során a kutatók feltárták, hogy csak néhány kivételes képességű kutya képes megtanulni tárgyak neveit. „Ezek a tehetséges szótanulók most bepillantást engedtek nekünk az elméjükbe, hogy kiderüljön, mire gondolnak, amikor megkérdezzük őket, hol a Teddy maci” – magyarázza Andrea Sommese, a másik vezető kutató. Az első kísérletben három tehetséges szótanuló kutyát és tíz tipikus családi kutyát képeztek ki a feladatra. A képzés során a kutyák finomságokat kaptak és dicséretben részesültek, ha a megfelelő játékot sikerült kiválasztaniuk.

A kutatók ezután azt figyelték, hogyan keresik a kutyák a macit, amelyet mindig 4 másik közé helyeztek el, fel- és lekapcsolt lámpák mellett egyaránt. Valamennyi kutya sikeresen kiválasztotta a tréningezett játékot világosban és sötétben is. Sötétben azonban tovább tartott, mire megtalálták. Ennek alapján világossá vált, hogy egy játék nevének hallatán a kutyák felidézik a maci különböző érzékszervi jellemzőit, és ezt a „multiszenzoros mentális képet” tudják azonosítani, akár sötétben is.

A második kísérletben csak a tehetséges szótanuló kutyák vettek részt. Itt a kutatók arra törekedtek, hogy megtudják, mire gondolnak ezek a kutyák, amikor meghallják játékaik nevét. „Azáltal, hogy felfedtük, a kutyák milyen érzékszervekkel keresik a megnevezett játékokat, lehetőségünk nyílt arra, hogy következtessünk, mire gondolnak, amikor meghallják például azt, hogy "Teddy maci" – magyarázza Claudia Fugazza, a tanulmány társszerzője.

„A kutyáknak jó a szaglásuk, mégis azt tapasztaltuk, hogy szívesebben hagyatkoztak a látásukra, és csak néhányszor használták az orrukat, szinte csak lekapcsolt világítás mellett – magyarázza Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszékének vezetője és a tanulmány társszerzője. – A kutyák gyakrabban és hosszabb ideig szimatoltak a sötétben. 90%-kal több időt töltöttek szimatolással, amikor lekapcsoltuk a lámpákat, de ez még mindig csak a keresési idő 20%-a volt."

Az eredmények azt jelzik, hogy amikor a kutyák – akár csak rövid ideig is – játszanak egy játékkal, odafigyelnek annak különböző tulajdonságaira, és különböző érzékszervi információkat jegyeznek meg vele kapcsolatban.

A kutatás a Genius Dog Challenge projekt része, amelynek célja, hogy megértse a tehetséges szótanuló kutyák egyedülálló képességét. A kutatók arra biztatják azokat a kutyatulajdonosokat, akik úgy vélik, kutyájuk több játék nevét tudja, hogy lépjenek kapcsolatba velük a weboldalukon.

Forrás: ELTE TTK