Hogyan vált be az online pszichoterápia?

2022.09.05.
Hogyan vált be az online pszichoterápia?
A COVID-19 miatti lezárásoknak köszönhetően ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a pszichológusi konzultáció ne a szakember rendelőjében, hanem például Skype-on vagy Zoomon történjen. Új kutatásukban Aranyi Gábor és munkatársai arra jutottak, hogy a személyes jelenlét hiánya nem rombolja a terapeuta-beteg kapcsolatot, és számos előnye is van.

Habár számos tanulmány igazolja, hogy az online térbe helyezett pszichológusi munka a legtöbb probléma megoldásában hatékony lehet, egy új kutatás most a terapeuta és a kliens közötti kapcsolat minősége szempontjából vizsgálta meg a kérdést. Az ELTE PPK szombathelyi Pszichológiai és Pedagógiai Intézetében oktató Aranyi Gábor és osztrák kollégái a bécsi Sigmund Freud Egyetem felnőtt klinikáján végeztek átfogó kutatást, hogy kiderítsék, a terápiás környezet változása hogyan befolyásolta a pszichológus és a páciens közötti kapcsolatot.

Felmérésük során több mint 120 kliens-terapeuta pár adott választ egy sor nyílt és zárt interjúkérdésre, valamint töltötte ki a terápiás viszony értékelésére vonatkozó kérdőívet három helyzetben: a webes felületre való átállás előtt, az online terápia ideje alatt, valamint a lezárások feloldását követően a jelenléti konzultációra való visszaállás után.

Mivel az eredmények szerint a személyes találkozások és az internetes konzultációk hatása között nem volt szignifikáns különbség, az első és az utolsó mérési időpont között viszont jelentős javulás volt felfedezhető, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

a pszichológus és a kliens viszonyát nem befolyásolta a környezet megváltoztatása,

illetve a személyes jelenlét hiánya nem volt negatív hatással a minden sikeres terápia alapját jelentő bizalmi kapcsolatra.

A kérdőíves felmérés mellett a klienseket és a terapeutákat arra is megkérték, hogy irányított kérdések segítségével osszák meg a webes terápiával kapcsolatos tapasztalataikat. A visszajelzések szerint sok kliens nagyobb biztonságban érezte magát az online környezetben, és többen számoltak be arról, hogy ebben a formában jobban be tudtak kapcsolódni a terápiás folyamatba. Az online találkozók előnyei között emellett sok válaszadó említette, hogy nem kell utaznia, és egyszerűbb, rugalmasabb így az időpontfoglalás is. Hátrányaként ugyanakkor többen szóvá tették a technikai problémákat (internetkapcsolat, kamerabeállítás), és voltak, akik a zavartalan környezet, az üres szoba fontosságát hangsúlyozták.

A kutatók az eredmények fényében úgy látják, hogy az online forma jelentős előnyökkel jár mind a kényelem, mind az érzelmi biztonság szempontjából, nincs negatív hatással a pszichológus-kliens kapcsolatra, ezért a jövőben érdemes javasolniuk a távterápiát a személyes konzultáció kiegészítéseképp pácienseik számára.

Aranyi Gábor, Christiane Eichenberg, Paul Rach és Lisa Winter tanulmánya az Internet Interventions című folyóiratban jelent meg.

Forrás: ELTE PPK