Hősök Tere képzés indul a PPK-n

2016.10.15.
Hősök Tere képzés indul a PPK-n
Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara tömbösített kurzusok formájában a tanárképzésbe integrálja a Hősök Tere társadalmi proaktivitásra ösztönző tréningjeit.

A képzés elindulásáról Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja számolt be a Hősök Tere 2016. október 12-i sajtótájékoztatóján. „Az ELTE már két éve működik együtt a Hősök Tere Kezdeményezéssel, de eddig kizárólag kutatási területen voltak közös projektjeink. A lehetőségeinket most kinyitjuk: tömbösített kurzusok formájában a tanárképzésbe integráljuk a Hősök Tere tréningjeit, melyeket nemcsak a pedagógusképzésben résztvevők, de a pszichológus hallgatók is megismerhetnek választható kurzusok formájában” – nyilatkozta a dékán.

„A Hősök Tere célja, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és hogy az emberek tesznek egymásért. Alapítótársaimmal azt szeretnénk, hogy az emberek minél többen vegyék észre, hogy ami az utcán történik, rájuk is tartozik. Egyfajta társadalmi proaktivitásra törekszünk, amiben az emberek kiállnak és tesznek egymásért. A workshopok, tréningek, akciók, kampányok, konferenciák formájában ehhez kívánjuk megadni a kezdő lökést és a szükséges tudást” – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón az együttműködés bejelentése mellett az október 13-án induló 30 napos Hősök Tere kampányról is szó esett. A Hősök Tere szervezőinek célja, hogy a 30 napos kihívás szokása beépüljön a köztudatba, és minden ősszel egyre többen vállalják a kihívást a már országos méretűvé vált mozgalomban. Idén többek között Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is csatlakozott a kampányhoz.

A Hősök Tere kezdeményezést 2014-ben magánszemélyek – Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika, Roszik Linda és Thuróczy Gábor –  alapították, akik elhatározták, tenni akarnak a közöny ellen. A világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo professzor a hétköznapi hősiesség 6 alapelvére épülő módszertanát felhasználva építettek fel egy társadalmi modellt, amelynek fókuszában az iskolai, egyetemi és vállalati tudásmegosztás, illetve a hagyományos és közösségi médiában futó kampányaik állnak.

A Hősök Tere workshopjain, interaktív előadásain két és fél év alatt több mint 2500-an vettek részt, önkéntes trénereik eddig több mint 1300 magyar pedagógusnak adták át a program lényegét, amit ők továbbadnak diákjaiknak. Az általuk szervezett HeroiKon nemzetközi konferencián közel 1000-en vettek részt, eddig 23 vállalattal dolgoztak együtt, csapatuk 80 önkéntes elköteleződésére is épít. Számításaik szerint a kezdeményezésről összesen a két és fél év alatt kb. 5 millió ember hallott Magyarországon és nemzetközi hírük is egyre nő.

ELTE PPK

Hősök Tere Program