Húszéves a Konfuciusz Intézetek hálózata

2024.07.09.
Húszéves a Konfuciusz Intézetek hálózata
Július elején az ELTE-n rendezték meg a kelet- és közép-európai Konfuciusz Intézetek 2024-es konferenciáját, ahol 18 ország küldöttei tanácskoztak az idén 20. évfordulóját ünneplő intézeti hálózat jövőjéről és fejlesztési irányairól.

Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (BFSU) szoros együttműködésben dolgozik közös akadémiai és kulturális programokon, illetve nyelvi képzések és nyelvvizsgák beindításán. A kínai partnerekkel ápolt közvetlen és napi kapcsolat – bár nem egyszer vitákon és konfliktusos helyezeteken keresztül – eddig mindig sikeres együttműködést eredményezett.

Az ELTE Kínai Tanszék 1923 óta képez olyan szakembereket, akik hidakat építhetnek a két kultúra között, a Konfuciusz Intézet pedig újabb ajtókat nyitott a nyelvi, kulturális és tudományos ismeretterjesztő programok felé – fogalmazott Hamar Imre. Az ELTE Konfuciusz Intézet úttörő szerepet töltött be a nyelvoktatás fejlesztésében, hiszen közreműködésével ma már 20 magyar középiskolában (köztük számos egyetemi gyakorlóiskolában) tanítanak kínai nyelvet.

A nyelvi, kulturális és oktatási együttműködések ma fontosabbak, mint valaha – mondta el Zhao Gang, az intézeti hálózat működtetésében fontos szerepet játszó Pekingi Idegennyelvi Egyetem rektorhelyettese, aki szerint a budapesti, krakkói és szófiai Konfuciusz Intézetek globális modellként szolgálnak a hálózat tagjai számára.

A rektorhelyettes áttekintést adott a BFSU koordinálásával megvalósuló intézményi fejlesztésekről, kulturális csereprogramokról és oktatási együttműködésekről, kiemelve az intézeti oktatók továbbképzését, az ország társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődéséről szóló Kínai Kulturális Párbeszéd eseménysorozatot, valamint a 2023 szeptemberében létrehozott kutatási, fordítási és kulturális csereprogramokkal foglalkozó Akadémiai Irodalmi Hálózatot, amely újabb szervezeti keretet ad az egyetemi együttműködésnek.

Han Dongsheng, a budapesti kínai nagykövet első helyettese beszédében visszatekintett a két ország 75 éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolataira, valamint megjegyezte, hogy a 2017-es stratégiai partnerségi megállapodásnak köszönhetően Magyarországon egyre nő a közvetlen kínai befektetések volumene, és eredményes együttműködések folynak az oktatás és a kutatás területén is. Jelenleg mintegy 3000 kínai hallgató tanul Magyarországon – mondta el.

A diplomata kiemelte a nemrég 100. születésnapját ünneplő ELTE Kínai Tanszék szerepét: a kínai nyelvi képzést nyújtó három magyar egyetem közül az ELTE az egyetlen, ahol az alap- vagy mesterképzésen túl doktori fokozat megszerzésére is lehetőség van. Beszédének zárásaként két megvitatásra érdemes témakört – a helyi igényekhez alkalmazkodó nyelvoktatás fejlesztése, a mesterséges intelligencia szerepe – ajánlott a hallgatóság figyelmébe.

2023-ban a világon működő 495 Konfuciusz Intézetben összesen 54 ezren tanultak kínaiul, az intézetek emellett a nyelvtanárok továbbképzésének fontos platformjai is – emelte ki Zhang Junli. A Kínai Nemzetközi Oktatási Alapítvány (Chinese International Education Foundation / CIEF) főtitkárhelyettese felidézte, hogy formális keretek közt Kína és a CEE-országok 12 éve folytatnak eredményes gazdasági, kereskedelmi, kulturális, oktatási és kutatási együttműködést. Az intézeti hálózat előtt álló legnagyobb feladatok jelenleg a fenntartható, stabil működés biztosítása, az oktatás minőségének fejlesztése és a digitális átállás végrehajtása.

A konferencia nyitóünnepségén Szabó Kira a Jázminvirág című kínai népdal magyar nyelvű változatát adta elő (zongorán kísért Tan Runzhi, a Zhejiang Konzervatórium cserediákja), majd a közönség a Bartók Béla gyűjtéséből származó Töltik a nagy erdei utat című magyar népdalt hallgathatta meg. Emellett a Sárkánykard Kungfu és Wushu Sport Egyesület színeiben Kövér Kristóf tanítványai tartottak harcművészeti bemutatót a világbajnoki ezüstérmes Vizi Enikő vezetésével.

Konfuciusz Intézetek konferenciája 2024

Konfuciusz Intézetek konferenciája 2024

0

/

0

0

/

0