Húszéves az ELTE PPK

2023.10.31.
Húszéves az ELTE PPK
Kiállításokkal, köszöntőkkel, díjátadóval és interaktív programkavalkáddal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara október 18-án és 19-én. A kétnapos programsorozatot tánc- és színielőadás, valamint koncert zárta.

A jubileumi rendezvények október 18-i megnyitó ünnepségén többen is méltatták az ELTE PPK alapítása óta elért érdemeit. Mint Zsolnai Anikó, a kar dékánja megnyitó beszédében kiemelte, a PPK mára előkelő helyen szerepel a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban, több szakterületen az ország első számú képzőhelyévé vált, és erős, a kihívásokra gyorsan reagáló szervezetté kovácsolódott. Hangsúlyozta, hogy a PPK összetartó ereje és dinamizmusa a benne ténykedő emberek sokaságában rejlik, aminek éppúgy részesei a hallgatók, az oktatók és az adminisztrációban, az üzemeltetésben, a szolgáltató egységekben dolgozók, mint a kari vezetés és a PPK vezetésével hagyományosan jó együttműködést ápoló Hallgatói Önkormányzat. Ezek szintéziséből áll össze mindaz, amit PPK-nak hívunk – szögezte le, és kifejezte köszönetét elődeinek, valamint a kar valamennyi polgárának.

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese köszöntőjében emlékeztetett, hogy a több szervezeti egység egyesülésével 2003-ban létrejött PPK éveinek száma ugyan kevésnek tűnik, de az általa lefedett tudományterületek évszázados beágyazottsággal rendelkeznek egyetemünkön. A kar érdemeit sorolva úgy fogalmazott, hogy a húsz évvel ezelőtti döntés teljes visszaigazolást nyert: a PPK nagykorú lett, és aktuális tevékenysége alapján az ELTE egyik legprogresszívebb és leginnovatívabb kara. Kiemelte a kar azon tevékenységeit is, amelyek a teljes egyetemi közösség javát szolgálják: többek között méltatta a PPK kimagasló eredményeit az open science témakör és a generatív MI kezelésében, részvételét a CHARM-EU szövetség egyetemi szerepvállalásaiban, az egyetemi polgároknak nyújtott támogatását a pszichológiai tanácsadó-szolgálatán keresztül, vagy éppen a harmadik misszió kutatásában betöltött szerepét.

A rektorhelyettes gondolataira reflektálva Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a PPK húsz év alatt Európa-hírű intézménnyé és Erzsébetváros legfontosabb oktatási intézményévé vált. A kar általános jelszava, a ”Minden, ami ember” pedig Erzsébetváros számára is fontos attitűdöt képvisel – ez a kerület az oktatás, a kultúra, a tudomány és a művészetek gyűjtőhelye; egy olyan befogadó közeg, ahol mindenki otthon érezheti magát. Az önkormányzat célja, hogy otthont adjon a kulturális sokszínűségnek, és ebből a szempontból a PPK példaadó – tette hozzá.

Fejes Zsófia, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke arról beszélt, hogy a PPK-s munkatársak, oktatók és hallgatók összefogásával megvalósult jubileumi programsorozat hűen tükrözi a karra jellemző szellemiséget, együttműködést. Mint mondta, a PPK-s hallgatók közösségi élete nemcsak a hallgatók önszerveződésétől, közös identitásától lesz minőségi, hanem a kar oktatóival és dolgozóival történő mindennapos interakciók adják meg azt a keretet, amilyen attitűddel ez a közösség működik. A HÖK nagyon büszke arra a működésmódra, amit ebben a keretben a húsz évvel ezelőtt idejáró fiatalok elkezdtek kialakítani, és amit a PPK közössége a mai napig folyamatosan fejleszt és alakít.

Az ünnepi köszöntőket követően elismerő oklevelek átadására került sor Hunyady György, Oláh Attila és Demetrovics Zsolt volt dékánok, a kar professor emeritusai és a húsz éve a karon dolgozó munkatársak részére. Az ünnepséget állófogadás zárta. A rendezvényen közreműködtek az ELTE Egyetemi Koncertzenekar zenészei.

A születésnapi eseménysorozat második napján igazi programkavalkádnak adott otthont a Kazinczy utcai épület: a PPK jelenlegi és volt munkatársai, magyar és nemzetközi hallgatói többek között könyvtári raktárlátogatáson, tematikus épületbejáráson, egészségmegőrző és -felmérő aktivitásokon, kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, de polaroid fotósarok, táskafestés vagy rendhagyó Gazdálkodj Okosan!  is szerepelt a kínálatban. A születésnapi torta felvágása után ezen a napon hirdették ki a PPK Életérzés kreatív pályázat eredményeit, amelyre összesen 21 alkotás érkezett egyéni vagy csapat kategóriában. (A pályaműveket bemutató képes összefoglalónk itt tekinthető meg.)

Az eseményen fellépett az ELTE PPK alumnáiból álló Rose Line Dance táncegyüttes, valamint rendhagyó színielőadással készültek a 'színházspecisek', vagyis a színházi nevelés és színházpedagógia specializáció végzett hallgatói. A napot kvízest és a tagok között PPK-s oktatókat is felvonultató Lord Vader kutyái koncert zárta a Kossuth Klubban.

További képek a rendezvényről az ELTE PPK honlapján tekinthetők meg.