Huszonöt éves a szombathelyi közgazdászképzés

2024.05.07.
Huszonöt éves a szombathelyi közgazdászképzés
Az ELTE TÁTK Közgazdaságtudományi Intézet konferencián emlékezett meg a jubileumról a Savaria Egyetemi Központban.

A konferenciát Borhy László rektor nyitotta meg, aki köszöntőjében nagyszerű eredménynek nevezte, hogy az ELTE-hez való csatlakozás után a magas színvonalú szombathelyi közgazdasági képzések megduplázták, majd megháromszorozták a hallgatói létszámukat. A SEK közgazdasági képzésein diplomát szerzett hallgatók tudásukkal és munkájukkal egyértelműen hozzájárulnak a régió gazdaságának fejlődéséhez – fogalmazott.

Szűcs Zoltán Gábor, az ELTE TáTK dékánhelyettese örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy többek között a zöld átmenet társadalmi következményeire, a zöld marketingre vagy az ipar 4.0-val járó logisztikai fejlődés kérdéseire irányuló kutatásaival

a szombathelyi közösség 2017 óta a Társadalomtudományi Kar meghatározó részévé vált.

A dékánhelyettes üdvözölte, hogy az itt tanító oktatók a szakmai ismeretek magas szintű átadása során a TÁTK éthoszának megfelelően a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét is hangsúlyozzák a hallgatók számára. Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője hangsúlyozta, hogy az ELTE Alumni szervezetének SEK tagozata minden végzett hallgató csatlakozását szeretettel várja.

Varga Imre, a Közgazdaságtudományi Intézet igazgatója fényképekkel illusztrált prezentáció segítségével vezette végig az egybegyűlteket a szombathelyi közgazdasági képzések történetén a Berzsenyi Dániel Főiskola részeként (1999–2007) és a Nyugat-Magyarországi Egyetem részeként (2008–2017) eltöltött időszakok felidézésével, majd bemutatta az elmúlt 7 év legnagyobb eredményeit. 2017 után

a képzési portfólió újabb szakokkal gazdagodott, az oktatói létszám két tanszéknyire bővült,

és az évente felvett hallgatók száma is többszörösére emelkedett. Elégedetten számolt be róla, hogy számos külső partnerrel kötöttek már stratégiai együttműködést, hallgatóik pedig sikeresen szerepelnek a felsőoktatási versenyeken és pályázatokon is. A köszöntők sorát Balázsy Péter vármegyei jegyző zárta azzal a gondolattal, hogy a lendületnek nem kell ám megtörnie: képzésből, hallgatóból és sikerből is lehet szerencsére még több.

A plenáris előadásokat Borhy László Kereskedelmi útvonalak szerepe Savaria életében című előadása nyitotta, amelyből a közönség megtudhatta, hogyan tekintett a Római Birodalom azokra a területekre, melyeket elfoglalt, milyen jelentősége volt a Borostyánkő útnak, és mi minden utal Szombathelyen még ma is erre az időszakra. Megemlített egy különleges mérföldkövet is, amelyen a két város, Róma és Savaria 675 000 lépésnyi távolsága szerepel, és szóba került az is, hogy Septimius Severus császárrá koronázásában mekkora szerepe volt Pannoniának. 

A történeti bevezető után Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese már a jelen kihívásaival, a tőkepiac és a tőzsdék egyre fontosabbá váló szerepével foglalkozott Tőkepiaci trendek és vállalati lehetőségek című előadásában. Példaként említette, hogy

a vállalatok részéről befektetést igényel a digitális átállás és a zöld átállás,

a banki finanszírozási függőség azonban akadályozhatja a növekedést. A BÉT egyik célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásfejlesztéshez azáltal, hogy segít olyan befektetőket találni, akik hozzájárulnak a tudástőke és a kapcsolati tőke növeléséhez, a finanszírozáshoz.

Mohos Géza, a CIB Bank szombathelyi fiókigazgatója Social Engineering – Milyen veszélyek leselkednek a banki ügyfelekre? című előadása során az unokázós csalások és a deep fake-technológiát alkalmazó legújabb bűnelkövetési módszerek példáján keresztül hívta fel a leendő közgazdászok figyelmét a pénzügyi biztonság jelentőségére.

Hasonló témával foglalkozott A mesterséges intelligencia szerepe a pénzügyi közvetítésben című előadásában Zsámboki Balázs, a frankfurti Európai Központi Bank szenior csoportvezetője. Miután bemutatta a mesterséges intelligencia különböző típusait és egyes felhasználási területeit, kifejtette: bár a mesterséges intelligencia emelheti a hatékonyságot és csökkentheti a költségeket, eközben számos probléma is felmerülhet a működés kapcsán (algoritmikus torzítás, szerzői jogi problémák stb.), a felhasználók pedig kiszolgáltatottá válhatnak a fejlesztőknek és a szolgáltatóknak. Amennyiben a bankok nem elég óvatosak, végső soron elveszíthetik azt, amiért annyit dolgoztak: az ügyfeleik bizalmát.

A konferenciát művészeti produkciók (a Lorigo TSE táncosainak nyitótánca és Pató Bálint Gábor énekelőadása) színesítették, a szakmai előadások után pedig  Szűcs Zoltán Gábor dékánhelyettes emléklapokkal köszönte meg a szombathelyi közgazdasági képzések korábbi, illetve jelenleg is aktív oktatóinak áldozatos munkáját. 

Forrás: ELTE TÁTK