Idén is az ELTE a legnépszerűbb

Az Oktatási Hivatal a www.felvi.hu weboldalon 2014. április 7-én publikálta a felvételi jelentkezési adatokat: a tavalyi évhez képest országosan 9 %-kal növekedett a jelentkezők száma. 2014-ben 106 056 fő, míg 2013-ben 95 237 fő jelentkezett a hazai felsőoktatási intézményekbe.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is a legnépszerűbb intézmény: a több mint 106 ezer jelentkező közül minden ötödik felvételiző (22 828 fő, az összes jelentkező 21,5%-a) az ELTE-re adta be jelentkezését, az első helyen pedig 12 988-an (az összes jelentkező 12%-a) jelölték meg Egyetemünk valamely szakját – ez az utóbbi öt év legjobb ELTE-s eredményének számít. A jelentkezési adatok azt is jelzik, hogy nemzetközi színvonalú és kapcsolódású képzéseink, tudományos minőségünk továbbra is vonzó a továbbtanulni igyekvők számára. A Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre több mint 14 ezren jelentkeztek.

Az összegyetemi népszerűség mellett fontos mutató az is, hogy a legnépszerűbb karok között szerepel a Bölcsészettudományi Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar is. A legtöbben (6415-en) a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát jelölték meg, a BCE-t szorosan követi az ELTE BTK 5590, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kara 4875 és az ELTE PPK 4535 jelentkezéssel. Az osztatlan tanárszakokat az idei évtől nem a PPK, hanem Egyetemünk Tanárképző Központja hirdette meg: az 1245 jelentkezés közül 548 első helyes, ez a tavalyi évhez képest 71%-os növekedést jelent. Jelentősen növekedett az angol nyelv és kultúra, a magyar, a történelem és a matematika tanári szakok népszerűsége, de többen jelentkeztek biológia, földrajz és természetismeret-környezettan osztatlan tanárszakra is.

Egyetemünk adatait böngészve kiderül, hogy a bölcsészettudomány képzési területen kis méretű növekedés a jellemző, számottevően növekedtek például a keleti nyelvek és kultúrák alapszak kínai, koreai és japán szakirányára, illetve a szlavisztika alapszak orosz szakirányára érkező jelentkezések. A kommunikáció és médiatudomány szakon 83%-os a növekedés, idén 121-en jelölték meg első helyen Egyetemünk képzését.

Idén több diák jelölte meg a programtervező informatikus alapszakot: tavaly 532-en, idén 655-en választották az IK képzését. A jogász osztatlan szakra idén 105 fővel többen, 660-an jelentkeztek első helyen, a politológiára jelentkezők száma pedig megduplázódott. A természettudományok képzési területen stagnálás tapasztalható. A Bárczi gyógypedagógia alapszakára 56%-kal többen, 579-en szeretnének bekerülni. A TÓK tanító szakjára 250, míg az óvodapedagógus alapszakra 366 első helyes jelentkezés érkezett, mindkét esetben jóval több, mint tavaly. A TáTK szociológia alapszakját tekintve a tavalyi 73 jelentkezőt jelentősen meghaladja az idei 134 felvételiző, a szociális munka alapszakra jelentkezők száma 25-ről 46 főre emelkedett.

Az ELTE közleménye a továbbtanulási adatokról itt olvasható.

Forrás: Felvi.hu, ELTE Oktatási Igazgatóság

2014.04.09.