Időutazás kémiai tárlatvezetéssel

Időutazás kémiai tárlatvezetéssel
06/01

2023. június 01. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83) és online

06/01

2023. június 01. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83) és online


Róka András vegyész előadása zárja az "Alkímia ma" sorozat évadát.

Az előadás prezentáció és zenei betétek segítségével pillanatképeket mutat be az anyag fejlődéstörténetéről a kezdetektől napjainkig. Az első rész a legfontosabb állomásokat villantja fel az Ősrobbanástól a Föld kialakulásán keresztül az élet megjelenéséig. A második rész az idegrendszer, az agy, az értelem fejlődésén keresztül a megismerés történetét és annak következményeit érzékelteti. Az emberek egymáshoz és a környezethez fűződő viszonya hogyan változtatta meg Földünk szféráit? A harmadik rész ismét kísérletekkel bizonyítja be, hogy a kémia nemcsak tantárgy, tudomány, hanem színház, az elektronok színháza is.

Róka András az ELTE Kémiai Intézet docense, számos látványos kémiai előadás megteremtője és az "Alkímia ma" sorozat visszatérő vendége. Időutazás kémiai tárlatvezetéssel című előadásának kísérleti részét ezúttal maga fogja prezentálni.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on.