Ifjú feltalálók és tudósjelöltek, ide!

Ifjú feltalálók és tudósjelöltek, ide!
10/21

2019. október 21. 11:00

Helyszín: ELTE ÁJK Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)

10/21

2019. október 21. 11:00 -

Helyszín: ELTE ÁJK Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)


Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartják a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny nyitórendezvényét.

Az Európai Unió 1988-ban döntött arról, hogy hivatalosan átveszi a Philips által 1968 óta lebonyolított európai ifjúsági tudományos verseny megszervezését. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány, a technológia és a kutatásfejlesztés területére irányítsák. Évente átlagosan 25 000 fiatal tudós, ill. tudósjelölt (elsősorban középiskolás) indul az egyes európai országokban megrendezett versenyeken. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Belgiumban, és azóta mindig más európai ország látja vendégül a fiatal diákokat.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991 óta rendez Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt az EU-versenyek mintájára. Nevezni lehet bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, ill. javaslattal a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrajz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.

A rendezvényt Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyetese nyitja meg, majd Kásler Miklós, az EMMI minisztere, a verseny fővédnöke és Pakucs János, a verseny szervezőbizottságának elnöke köszönti az egybegyűlteket. Bemutatkoznak a 2019. évben sikeresen szerepelt magyar fiatalok, majd Pakucs János meghirdeti a 2020-as versenyt. Ezt követően a Startup Campus nevében Kovács Zsolt beszél a Startup Campus Innovációs Középiskolai Roadshow-ról, Bódis József, az ITM államtitkára pedig a fiatalok innovációs készségének fejlesztéséről fejti ki gondolatait. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke zárja a programot.

A verseny fővédnöke Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere.

Meghívó