Ifjú fizikusok sikere Varsóban

2019.08.26.
Ifjú fizikusok sikere Varsóban
Az idén 32. alkalommal, 34 ország részvételével megrendezett nemzetközi versenyen a magyar diákok összesítésben a harmadik helyen végeztek. A csapatot az ELTE Fizikai Intézet oktató-kutatói és fizika tanárszakos hallgatók készítették fel.

A magyar versenyzők (Penc Patrik, Kadlecsik Ádám, Somogyi Boglárka, Stiga Viktória, Lipovics T. Dániel) az ország különböző területeiről érkeztek. A felkészítő munkát egyetemi oktatók és kutatók (Hömöstrei Mihály, Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor, Tüzes Dániel, Vincze Miklós), valamint fizika tanárszakos hallgatók (Bottka Benedek, Horváth András) végezték az ELTE Fizikai Intézetében.


A bronzérmes magyar csapat tagjai és kísérőik (balról jobbra: Penc Patrik, Somogyi Boglárka, Stiga Viktória, Kadlecsik Ádám, Lipovics T. Dániel, Ispánovity Péter, Széchenyi Gábor)

A majdnem egy éves felkészülés során a versenyzők önálló kutatómunkát folytattak 17 előre megadott, nyíltvégű probléma kapcsán. A megmérettetés során elméleti és kísérleti eredményeiket mutatták be riválisaiknak, akik tudományos vita formájában diszkutálták/kritizálták az elhangzottakat. A verseny különlegessége, hogy nem csupán a nyers tárgyi tudásra fókuszál, legalább annyira a fontos a csapatmunka, a jó kommunikációs készség és a kritikus gondolkozás.