III. Tudománykommunikációs Verseny

2021.04.12.
III. Tudománykommunikációs Verseny
A nagy sikerre vakó tekintettel az ELTE idén is megrendezi a III. Tudománykommunikációs Versenyt, amelyre ez évben először nemcsak az Új Nemzeti Kiválóság Program, hanem a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasai is pályázhatnak.

Az ÚNKP és KDP tudománykommunikációs céljai között szerepel az, hogy a tudományos eredményeket minden érdeklődő megismerhesse, tájékozódhasson róluk, ami az Open Science nemzetközi stratégiájához is illeszkedik. A verseny lehetőséget biztosít arra, hogy az ÚNKP és a KDP keretében végzett kutatások eredményeit szélesebb közönséggel is megoszthassák az ösztöndíjasok.

A versenyre beérkező legjobb pályaműveket az ELTE közzéteszi a honlapján, az első három helyezett ösztöndíjast keretenként és versenyáganként oklevélben és jutalomban részesíti.

A III. Tudománykommunikációs versenyre az alábbi kategóriák egyikével (vagy mindhárommal) jelentkezhet:

A) Készítsen 2 perces tudománykommunikációs videót, amelyben bemutatja az ÚNKP keretében végzett kutatásának legfontosabb kérdéseit és eredményeit, illetve a kutatói munka örömeit. A videó technikai paraméterei: mp4, avi vagy mkv formátum, max. 2 perces időtartam. A videókat csatolt dokumentumként vagy webre (pl. Youtube-ra, fájlmegosztóra) feltöltve, a link megküldésével az unkp@elte.hu e-mail címen várjuk.

B) Készítsen tudománykommunikációs hírt/cikket, amelyben bemutatja az ÚNKP keretében végzett kutatásának legfontosabb kérdéseit és eredményeit, illetve a kutatói munka örömeit. A cikk technikai paraméterei: Word formátum, max. fél A/4-es oldal terjedelem. A dokumentumot az unkp@elte.hu e-mail címen várjuk.

C) Készítsen egy tudománykommunikációs mémet, amelyben bemutatja az ÚNKP keretében végzett kutatásának legfontosabb témáját és/vagy eredményeit. A mém technikai paraméterei: jpg, gif vagy pdf formátum. Az alkotást az unkp@elte.hu e-mail címen várjuk.

A pályamű(vek) elkészítése során tartsa szem előtt, hogy a közönség most nem egy szűkebb szakmai közösség, hanem a célcsoport ennél szélesebb, így a kommunikációs anyag közérthető, a laikus érdeklődő számára is figyelemfelkeltő legyen.

A pályaművek beküldési határideje: 2021. május 1. éjfél.

Az értékelést szakmai bírálók végzik, az értékelési szempontok többek között a közérthetőség, a figyelemfelkeltés, a téma érdekessége, az információátadás minősége.

A tavalyi verseny nyertes alkotásai ITT tekinthetők meg.