Illatok és emlékek kémiája

Illatok és emlékek kémiája
12/17

2020. december 17. 17:00

online

12/17

2020. december 17. 17:00 -

online


Kókai Zoltán egyetemi docens előadása az "Alkímia ma" sorozatban.

A tankönyveinkben leírtak alapján objektív tény, hogy az illatok érzékelése különböző illékony vegyületek és a specifikus receptorok összekapcsolódásán alapszik. Azonban mindannyian átéltük már azt a szubjektív élményt, hogy egy illat igen erős érzelmeket váltott ki, emlékeket hívott elő bennünk. Az érzékszervi vizsgálatok tudománya határterület a kémiával, sok esetben soft science-ként kerül meghatározásra. Az előadás áttekintést ad azokról a háttérben meghúzódó jelenségekről, melyek az orrunkat a legérzékenyebb, de egyben a legfáradékonyabb érzékszervünkké teszi. Kiderül, hogy az illatérzékelés folyamatának kutatásáért is kaptak már tudósok Nobel-díjat, valamint az is, milyen technológiák alapján dolgoznak a parfümőrök és a gasztronómiai kritikusok.

Az előadó Kókai Zoltán, a SZIE Élelmiszertudományi Karának egyetemi docense, az Érzékszervi Laboratórium vezetője. 2004-ben szerzett PhD-fokozatot a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen. Kutatási területei az érzékszervi vizsgálati módszerek fejlesztése, elektronikus-humán érzékszervek integrációja, érzékszervi szoftver fejlesztése, preferencia térképezés és termékspecifikus vizsgálati rendszerek kidolgozása.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Az esemény a Facebookon, élő közvetítésen keresztül tekinthető meg.