Ilyen volt a 2020-as KEK

2020.03.09.
Ilyen volt a 2020-as KEK
A XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján rekordszámú sportoló vett részt, az ELTE sportegyesülete, a BEAC nagypályás labdarúgásban győzte le a Műegyetem FC-t, az egyetem színeiben versenyző Both Levente pedig asztalitenisz egyéniben szerzett aranyérmet.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját a “Sport határok nélkül” jelmondattal rendezi meg az ELTE sportegyesülete, a BEAC. Az eseményen idén is 94 csapatban több mint 1300 sportoló és 20 egyéni vett részt, a budapesti és vidéki egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

Idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a KEK ünnepélyes megnyitójának. A megnyitón jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a KEK fővédnöke, Koltay András, az NKE rektora és Borhy László, az ELTE rektora, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, a BEAC alelnöke, valamint Murai László, a HÖOK elnöke és a BEAC elnökségi tagja. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, Botka Endre, a Ferencvárosi Torna Club válogatott hátvédje, Czégány Pál, az FTC kommunikációs igazgató-helyettese, illetve Csere Gáspár, a BEAC magyar bajnok maratoni futója. Az eseményt Simon Gábor, a BEAC igazgatója moderálta.

Kövér László kiemelte: a sport az emberi minőséget állítja előtérbe, és a KEK-en keresztül megélhetjük, hogy a magyar összetartozás számára nincsenek határok. Borhy László az ELTE és a BEAC közti szoros kapcsolatot méltatta beszédében, valamint hangsúlyozta, hogy

a sport fontos tényezője felgyorsult világunknak és saját határaink átlépésének.

Szabó László felidézte: 11 évvel ezelőtt 135 sportolóval és egy sportággal indult a torna, ma pedig 6 sportágban több mint 1300 sportoló versenyez.

A 2020-as torna március 1-én a nemrégiben avatott ELTE-BEAC Pluhár István pályán kezdődött a BEAC–Műegyetemi FC párharccal. A rangadót a BEAC nyerte 5-0-ra. A KEK többi versenyére egy héttel később, március 5–7. között került sor, az asztalitenisz mellett idén szintén jelen volt a futsal, a kosárlabda és a röplabda is. Március 6-án pénteken reggel kezdődtek a Tüskecsarnokban a kosárlabda- és a röplabda-mérkőzések, valamint a BEAC csarnokban és a Gabányi sportcsarnokban a futsalmeccsek, délután pedig a Mérnök utcában és a BEAC műfüves pályáin az alumni focitorna. A kosárlabdatornán a nőknél a Közgáz SC és DSK, míg férfiaknál a kolozsvári KMDSZ állhatott a dobogó legfelső fokára. A 3. alkalommal megrendezett röplabdatornán a nőknél a Nyíregyházi Egyetem, a férfiaknál az Eszterházy Károly Egyetem vihette haza az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál a székelyudvarhelyi Góbék arattak fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását László Imre, Újbuda polgármestere végezte el, aki záróbeszédében kiemelte, a döntő mérkőzésen kétfelé húzott a szíve, hiszen debreceni születésű, de most annak a kerületnek a polgármestere, amelyiknek csapata az ellenfél volt. A döntő mérkőzést a Debreceni Egyetem és az ELTE-BEAC játszotta: a második félidő végén egy rosszul váltott cserét kihasználva a DE csapata javára dőlt el a mérkőzés, a debreceniek 2:0-ra nyertek. A félidőben az BEAC cheerleader csapata szórakoztatta a közönséget. 

Az ünnepélyes díjátadón részt vett Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, a KEK védnöke, Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, a BEAC korábbi elnöke, László Imre, Újbuda polgármestere, Mayer Antal, a Mayer Pince tulajdonosa és Simon Gábor, a BEAC igazgatója. Fontos, hogy legyen egy nap, amikor megemlékezünk a minket ért nemzeti tragédiáról, de az év fennmaradó 365 napjának a nemzeti összetartozásról kell szólnia, csakúgy, mint a 11. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának – fogalmazott beszédében Pánczél Károly. Kiss Ádám kiemelte a szervezők lelkiismeretes munkáját, mely nélkül nem valósulhatott volna meg 11. KEK, Simon Gábor pedig megköszönte a munkáját annak a több mint 70 önkéntesnek, akik segítették a rendezvény szervezését és lebonyolítását.

A KEK-en idén is megtartották a hagyományos jótékonysági gyűjtést a nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermek javára, ebben az évben a Mezőgecsei Általános Iskola és a Tiszasalamoni Általános Iskola diákjai számára kértek sportfelszereléseket és adományokat. Az elmúlt évek során összegyűlt adományok értéke az idei (eddigi) felajánlásokkal együtt elérte a 10 millió forintot. A felajánlásokat a rendezvényt követően még április 30-ig szívesen fogadják a BEAC Irodában (1117 Budapest, Bogdánfy u. 10/B, I. lépcsőház, II. em.).

Az esemény támogatói az Országgyűlés, az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bethlen Gábor Alap, Rákóczi Szövetség, az MLSZ Budapesti Igazgatósága, a Budapesti Röplabda Szövetség, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, az ELTE Sport Kft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., a Joma, a VIWA Vitaminwater, médiapartnere pedig az ELTE Online.

A XI. KEK részletes eredményei elérhetők a rendezvény honlapján.

Forrás: kek.elte.hu
Fotók: BEAC, ELTE Online