Ilyen volt az idei ÚNKP zárókonferencia

2023.09.05.
Ilyen volt az idei ÚNKP zárókonferencia
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Új Nemzeti Kiválóság Programmal 2016 óta kiemelt támogatója az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak és oktatóinak. A 2022/2023-as tanév intézményi ösztöndíjasai 2023. augusztus 31-én 31 szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket társaiknak és a nagyközönségnek.

Az Új Nemzeti Kiválósági Programot a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése céljából hozta létre a magyar kormány. A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pedig kutatási-működési támogatást kapnak.

A 2022/2023-as program zárásaként az ELTE konferenciát szervezett, amelyen az ösztöndíjasok bemutatták, milyen eredményekre jutottak munkájuk során. Az online rendezvényen végül 409 izgalmas előadás hangzott el, 31 párhuzamosan zajló szekcióban. Az előadások felölelték a humán tudományokat, az állam- és jogtudományokat, a természettudományokat és az informatika tudományt, a társadalomtudományokat, valamint a pedagógiai és pszichológiai tudományt, bemutatták a legújabb tanulás- és tanításmódszertani, tudástechnológia eredményeket.

Az online konferenciát Sziklai Péter egyetemi tanár, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg. Mint köszöntőjében elmondta, az ÚNKP Konferencia az ELTE egyik legnagyobb tudományos rendezvénye,

a jövő meghatározó magyar kutatóinak seregszemléje.

Az ÚNKP hozzájárul a hazai kutatói utánpótlás biztosításához, a kutatói pálya első szakaszában jelentős támogatást nyújt, aminek köszönhetően a hazai kutatói utánpótlás esélyei jelentősen javulnak. Az országnak fontos, hogy kiváló elméi a kutatói pályáján maradjanak – tette hozzá a rektorhelyettes –, ehhez járulnak hozzá az ÚNKP célkitűzései.

Kóczián Lilla, az ÚNKP intézményi koordinátora beszámolójában felidézte, hogy a 762 elbírált pályázatból 412 nyert 5, 6, 7, 10 vagy 12 hónapra szóló ösztöndíjat, amely az alap-, mester- (első- és felsőbb éves), doktori képzésben tanulók, Tehetségre fel! és Bolyai+ ösztöndíjasok számára havi 100 ezer forint, a mester (végzős) képzésben tanulók számára havi 150 ezer forint, a doktorvárományosok, posztdoktorok számára havi 200 ezer forintot jelentett a tanévben,

összesen több mint 500 millió forint értékben.

A nyertes hallgatók közül 35-en a Tehetségre fel!, elsőéveseknek szóló pályázaton nyertek, mellettük 23 alap-, 82 mester-, 143 doktori képzésben lévő, 38 doktorvárományos, 29 posztdoktor és 62 Bolyai-ösztöndíjas kutathatott a támogatással.

Az előadások az egyetemen folyó kutatói tevékenység széles skáláját fedték le.

Az előadásokat a pályázati időszak utolsó napján rögzítették, valamennyi nyilvános és visszanézhető ezen a linken, ahol a konferencia absztraktfüzete is megtalálható.